Priesteropleiding in Johannes XXIII-seminarie: een kennismaking
Alle Vlaamse bisdommen hebben een eigen seminarie, maar de facto is de Nederlandstalige priesteropleiding grotendeels toevertrouwd aan het Johannes XXIII-seminarie in Leuven. Daarbij staat elke seminarist onder de verantwoordelijkheid van zijn eigen bisschop. Hoe ziet de priesteropleiding er in het seminarie Johannes XXIII concreet uit? Wie staat er voor in? En hoe verneem je er meer over? We vroegen het aan kanunnik Kristof Struys, president van het seminarie.
Seminariegemeenschap vandaag
Het Johannes XIII-seminarie telt dit seminariejaar zestien kandidaten. Zes onder hen volgen actueel pastorale stage in een parochie en in een ziekenhuis en sommigen ook deels in het onderwijs. Voor het aartsbisdom zijn er momenteel drie Nederlandstalige kandidaten. Daaronder David Nas uit Mechelen die eerder dit jaar tot diaken werd gewijd. Hij loopt stage in de Chaldeeuwse parochie in Mechelen en in de Latijnse parochie in Bonheiden. David is gehuwd en vader van drie kinderen. In de loop van dit jaar zal hij tot priester gewijd worden. Ook voor het bisdom Hasselt zullen er dit jaar twee mannen tot priester gewijd worden.
Opleiding
Een reguliere priesteropleiding loopt over acht jaren: één jaar propedeuse, twee jaar filosofie, drie jaar theologie, twee stagejaren. Sinds kort voorziet het Johannes XXIII-seminarie ook een opleiding voor kandidaten die reeds professioneel werkzaam zijn. Deze opleiding biedt hen de mogelijkheid om hun job (deels) te combineren met hun priesteropleiding.
De opleidingsverantwoordelijken in het Johannes XXIII-seminarie in Leuven begeleiden de aspiranten en seminaristen gedurende de integrale opleidingsperiode. De verantwoordelijken zijn Kristof Struys, president van het seminarie; Bart Benats, priester van het bisdom Hasselt en coördinator van de pastorale stages; Christhuraja Lourdhusamy, groepsbegeleider; Sarah-Immanuel Prové, Godgewijde, docente Latijn en Grieks en verantwoordelijke studiebegeleiding; pater Walter Ceyssens, jezuïet en geestelijk directeur.
Verder heeft elk bisdom ook een eigen rector die de directe brugfiguur vormt tussen het seminarie en het respectievelijk bisdom. Het seminarie heeft een eigen professorencorps voor de afdelingen propedeuse, filosofie en theologie. Voor de pastorale modules en de stages doet het seminarie beroep op een grote groep mensen met expertise op vlak van kerk en pastoraal.
Retraite – recollecties – conferenties
Naast de pastorale engagementen, zijn er ook de jaarlijkse retraite (een week) en een vijftal recollectieweekends in een abdij. Daarnaast zijn er een zestal conferenties onder de titel ‘priester-worden’ waarin iemand van de vormingsverantwoordelijken ingaat op een cruciaal aspect van het leven als christen en priester in deze tijd.
Meer info
Contacteer Kristof Struys, president Johannes XXIII-seminarie, kristof.struys@kuleuven.be, www.priesteropleiding.be
Bezoek zeker ook de microsite www.roepinginveelvoud.be met boeiende getuigenissen over uiteenlopende vormen van roeping als christen in deze tijd.
Meer info over de opleiding van onze Franstalige seminaristen: klik hier