4 kerkelijke waarnemers over de nieuwe sociale encycliek
‘Broederlijkheid als sleutelwoord sociale leer van Kerk’
Lode Van Hecke • Bisschop-referent voor diaconie en caritas
Zo’n rijke tekst moet inwerken en dat vraagt tijd, introspectie én dialoog. Toch wil ik al zeven ‘broederlijke’ gedachten formuleren. Waarbij ‘broederlijk’ voor mij ook altijd ‘zusterlijk’ betekent en de eigenlijke ‘lectio’ van de tekst nog moet beginnen.
#1 Eens te meer doet paus Franciscus zijn naam eer aan
Zijn derde grote tekst – na Evangelii Gaudium (de vreugde van het evangelie) en Laudato Si’ (wees geprezen) – draagt weer een franciscaanse titel: Fratelli Tutti. Allen broeders, of nog beter: broeders allemaal. De paus rechtvaardigt de keuze van deze titel door te verwijzen naar het leven en de praktijk van Franciscus van Assisi. Broederlijkheid zonder grenzen, zonder onderscheid. Eerbied voor de menselijke waardigheid, zonder restrictie.
De paus brengt de term broederlijkheid op de voorgrond als sleutelwoord voor de sociale leer van de kerk, acht hoofdstukken lang.
#2 We zijn allen, zonder uitzondering, broeders en zusters
Dit besef van universele broederlijkheid, is vandaag te weinig aanwezig, volgens de paus. Of het blijft bij loze woorden, zonder dat er feiten aan beantwoorden of dat ze ons gedrag veranderen. De wereld lijdt daaronder en wordt met de dood bedreigd.
#3 Wij zijn geen wegwerpmensen
De mens is een relationeel wezen in alle opzichten: sociaal, economisch, politiek én ecologisch. Het coronavirus, waarnaar de paus duidelijk verwijst, maakt ons daarvoor des te gevoeliger. Mensen zijn onnodig gestorven – en sterven nu ook – door een tekort aan aandacht en respect. Als we mensen behandelen als wegwerpmiddelen en ze herleiden tot hun nuttigheidswaarde, moeten we er ons ook niet over verwonderen dat fenomenen als racisme en armoede zo snel vooruitgaan.
#4 De paus heeft zijn eigen taal
Hij spreekt eenvoudig, direct. Hij gebruikt frappante uitdrukkingen, zonder te vervallen in simplismen of puur sloganeske formules. Hij noemt de zaken bij hun naam en vermijdt misplaatste vrome beschouwingen.
#5 De paus toont zich opnieuw een voorbeeld van openheid
Openheid is voor hem niet alleen maar een bijkomende kwaliteit van mens-zijn. Het is precies mens-zijn. Getuige daarvan ook zijn respect – zelfs vriendschap – voor de grootimam van Al-Azhar-moskee in Egypte, de hoogste autoriteit in het soennisme. Met hem richt paus Franciscus op het einde van Fratelli Tutti een appel. Hij herhaalt daarvoor hun gemeenschappelijke verklaring in Abu Dhabi van februari 2019.
#6 Inspiratoren
Maar de grootimam is niet de enige inspirator van de encycliek die we voor ons hebben. De paus noemt nog anderen die hem geïnspireerd hebben bij het opstellen van zijn tekst. Behalve natuurlijk de heilige Franciscus, somt hij op: Martin Luther King, Desmond Tutu, Mahatma Mohandas Gandhi. Hij geeft een speciale vermelding voor Charles de Foucauld met zijn roeping om “universele broeder” te worden. Dat is een mooie uitdrukking uit de monastieke traditie.
#7 Herwerking sociale leer
De encycliek Fratelli Tutti is grotendeels een compilatie van reeds bestaande teksten. Vandaar het vrij groot aantal citaten. Maar ze zijn vrij goed verwerkt en geven de eigen accenten van de paus aan, wat meteen een verwerking en gedeeltelijke herwerking is van de sociale leer van de Kerk.
‘Aan welke kant sta je?’
Ellen Van Stichel • Centrum voor de Studie van het Katholieke Sociale Denken (KU Leuven)
Deze encycliek zet de vernieuwing die paus Franciscus begonnen was in Laudato Si’ en eerder nog in Evangelii gaudium verder. Die vernieuwing zit om te beginnen in de bronnen die hij aanhaalt: teksten van bisschoppenconferenties in alle continenten, maar ook niet katholieke bronnen en deze keer zelfs de interreligieuze ontmoeting met grootimam el-Tayeb. Dat versterkt de klemtoon van deze encycliek op dialoog en ontmoeting (al is er nog werk om meer vrouwelijke stemmen te laten klinken).
De coronapandemie vernoemt hij enkele keren, maar racisme en doorgedreven individualisme noemt hij ergere virussen. Gelukkig met vaccin: de liefde.
Die liefde vertolkt hij in hoofdstuk 2 met de parabel van de barmhartige Samaritaan. Opvallend is hoe de paus alle verschillen die wij zo vaak accentueren, reduceert tot één: de onverschillige die in een boog om de kwetsbare heen loopt tegenover wie zich laat raken en de handen uit de mouwen steekt.
Dát is het enige criterium dat er toe doet: de beslissing tot uitsluiting of inclusie.
Daaraan moeten onze sociaal, politiek, economisch en religieuze projecten getoetst worden. Aan welke kant sta jij?
Over het privébezit vind ik paus Franciscus verhelderend: dat gaat nooit voor op het algemeen belang. Hierin zie ik een vernieuwing of toch scherpere verwoording van de sociale leer van de kerk. Hetzelfde geldt voor de nadruk die de paus legt op rechtvaardigheid.
De universele, sociale en politieke liefde die onze wereld nodig heeft, uit zich in inzet voor rechtvaardigheid, meer dan in het caritatieve.
Dat zullen kerkelijke solidariteitsbewegingen graag horen.
‘Geen ruimte voor haatspraak en oorlog’
Wim Vandewiele • voorzitter Pax Christi
Ik lees een sterk nee aan nefaste virale elementen als oorlog, (nucleaire) bewapening, radicaal individualisme, populisme en hatespeech. COVID-19 heeft de huidige sociale en economische wereldorde ongezien op haar grondvesten doen daveren, waardoor de terugkeer naar het oude normaal niet meer tot de opties behoort. In dit destillaat van inzichten schetst Franciscus zijn visie op een nieuwe wereldorde met broederschap en wereldvrede als bindende elementen.
Als voorzitter van Pax Christi Vlaanderen ben ik enthousiast over deze encycliek, omdat deze naadloos aansluit bij het denken, het werk, de missie en visie van onze vredesbeweging. De universele boodschap van het sociale denken van de Kerk was altijd al een cruciale wegwijzer en inspiratiebron voor ons.
Fratelli tutti reflecteert niet enkel verder op de basisprincipes van het sociale denken van de Kerk zoals de menselijke waardigheid, het gemeenschappelijk belang, solidariteit, subsidiariteit en naastenliefde, maar handelt ook over verzoening, waarheid, vergeving, omgaan met onvermijdelijke conflicten en het belang van de herdenking van traumatiserende gebeurtenissen zoals de atoomaanval op Hiroshima.
Bijzonder sterk is het inclusieve accent dat Franciscus legt door zich opnieuw te richten op alle mensen van goede wil. Het is voor katholieken en niet-katholieken een open uitnodiging om samen inhoudelijk te reflecteren, maar ook om de voorliggende globale uitdagingen aan te pakken. Dat was trouwens ook al bij Laudato Si!
Als vredesbeweging zijn we bijzonder gesterkt door de radicaliteit waarmee Franciscus schrijft over oorlog én de onrechtvaardigheid van oorlog.
Hij schrijft: Oorlog is de negatie van alle rechten en heeft een dramatisch impact op de leefomgeving. (257) De encycliek beklemtoont dan ook terecht het belang van onderhandelen, bemiddeling en arbitratie. Franciscus stelt dat oorlog dus niet langer meer de oplossing is binnen een nieuwe wereldorde, want Oorlog is een falen van de politiek en de mensheid. (261) Nooit meer oorlog! (258) De encycliek veroordeelt ook expliciet de nucleaire afschrikking. In de 21ste eeuw heeft nucleaire afschrikking immers nooit antwoord gegeven op bijvoorbeeld terrorisme, asymmetrische conflicten, cybersecurity, klimaatproblemen en armoede.
Fratelli tutti is een omvattend en inclusief verhaal, waarbij het globale denken, de passende concrete initiatieven en symbolische acties van paus Franciscus sinds zijn aantreden van grote waarde zijn!
‘Sterke kerkelijke familie’
Catherine De Ryck • woordvoerster Missio
Als kerkelijke organisatie die pleit voor ontmoeting, dialoog en solidariteit over alle grenzen heen, kan Missio de nieuwe encycliek Fratelli Tutti enkel toejuichen. Samen met paus Franciscus roepen we alle mensen van goede wil op om bruggen te bouwen en gemeenschap te vormen.
Als ledematen van één lichaam streven we naar elkaars welzijn, in diepe verbondenheid. We nemen onze christelijke zending tot dienstbaarheid op in liefde voor elke mens. Daarbij zetten we onze talenten in, gesterkt door Christus’ aanwezigheid en het vuur van de Geest dat in ons brandt.
Het internationale netwerk van Missio (de Pauselijke Missiewerken) biedt een internationaal perspectief om hier werk van te maken. De rijkdom van de universele Kerk komt zo nabij, wordt tastbaar en concreet.
Niet enkel in de wereldlijke samenleving, maar ook binnen de Kerk moeten we op zoek naar wat ons verbindt enerzijds, naar de overstijging van onze verschillen anderzijds.
Zo kunnen verschillen ons verrijken en doen groeien. Op die manier kunnen we als kerkelijke familie een belangrijke rol spelen in de wereld, zoals paus Franciscus vraagt in Fratelli Tutti.
Laten we ons daarin niet ontmoedigen door wat tegenzit of niet goed gaat. Laten we altijd zoeken naar hoop, naar de zaden van goedheid die God aldoor zaait in onze menselijke familie (54). We krijgen daartoe elke dag nieuwe kansen, het is een kwestie van ze te grijpen en zo het evangelie te laten klinken in woorden en daden. Altijd op zoek naar God, altijd op zoek naar broeders en zusters, tochtgenoten (274).