Laatste kans op deelname aan Space for Grace?
Vijf jaar lang al ondersteunt Space for Grace innovatieve projecten in parochies, pastorale eenheden of andere lokale geloofsgemeenschappen. Liefst 58 Vlaamse geloofsgemeenschappen namen er al aan deel, met ruimte voor experimenten en het uitproberen van nieuwe geloofswegen. Broedt ook uw gemeenschap op een vernieuwend idee? Dan is dit waarschijnlijk de laatste kans om op de Space for Grace-trein te springen.
Op 5 oktober van dit jaar vierde het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) de vijfde verjaardag van Space for Grace, een programma dat de vitaliteit in lokale geloofsgemeenschappen wil versterken. Bij die gelegenheid werden het boek Zoveel Toekomst. Over innovatie in geloofsgemeenschappen en een bijbehorende video voorgesteld. Tegelijk werd de zesde – en wellicht laatste – projectoproep gelanceerd. Tot 5 maart 2025 kunnen plaatselijke geloofsgemeenschappen een project indienen.
Wie al deelnam aan Space for Grace is doorgaans enthousiast, wie nog niet deelnam denkt al te snel “dat zal wel niets voor onze parochie of pastorale eenheid zijn”. Het valt op dat veel plaatselijke geloofsgemeenschappen nog onvoldoende met het programma vertrouwd zijn. Precies voor hen zag het boek Zoveel toekomst het daglicht. Iedereen kan het boek gratis aanvragen – u betaalt enkel de verzendkosten – op de website van Space for Grace. Het boek laat u kennismaken met twintig projecten – tien in Vlaanderen, tien in Nederland – die de voorbije jaren met succes deelnamen.
Geen superparochies
Het valt meteen op: dit boek gaat niet over superparochies, maar over doodgewone geloofsgemeenschappen zoals er honderden zijn in onze contreien. De meest uiteenlopende vormen van pastorale innovatie passeren de revue, van een speelkerk over een mobiele parochie tot creatieve wegen om het kerkgebouw anders in te delen of de liturgie verrassend te vernieuwen. Het zijn verhalen over durvers die doen wat de Kerk al tweeduizend jaar doet: zichzelf heruitvinden in een veranderende context.
Eens een idee opborrelt, is het mogelijk om een innovatiecoach te vragen om uw droomproject nog wat scherper en concreter te helpen uittekenen.
Op de website van Space for Grace kunt u ook de video bekijken, met nog meer tot de verbeelding sprekende getuigenissen, of een startersgids downloaden die u op weg zet naar een vernieuwend project op maat van uw eigen gemeenschap. Eens een idee opborrelt, is het mogelijk om een innovatiecoach te vragen om uw droomproject nog wat scherper en concreter te helpen uittekenen. Na afsluiting van de kandidaturen, buigt een jury zich volgend voorjaar over de definitieve selectie.
Wie geselecteerd wordt, krijgt niet enkel een financiële ondersteuning, maar kan zich ook verder laten bijstaan door een innovatiecoach en maakt kennis met een lerende gemeenschap van geloofsgemeenschappen uit heel Vlaanderen. Of zoals een voormalige deelnemer het formuleert: ‘Verbinden met andere projecten is ongelooflijk kostbaar. Je doet ideeën op, je hoort wat lukt en wat niet lukt, hoe ver anderen staan en wat hen frustreert. We mochten gul delen in expertise, op elk vlak. Misschien kan dat een les zijn voor andere gemeenschappen: dat je nooit bang moet zijn om iemand extern te zoeken die je vooruit kan helpen.’
Kandideren bij Space for Grace kan tot 5 maart 2025. Meer info op www.spaceforgrace.be of via coördinator Raf Lust (raf.lust@spaceforgrace.be).