Belangrijke archeologische vondsten rond Sint-Baafskathedraal
Op 4 maart 2019 startten de werkzaamheden in en rond de Sint-Baafskathedraal voor het bezoekerscentrum "Lam Gods en Sint-Baafskathedraal". Donderdagnamiddag kregen de aanwezige persmensen en genodigden een rondgang op de verschillende werven.
Hefboomproject
Bezoekers zullen in de crypte een virtuele wandeling kunnen maken doorheen de geschiedenis van de kathedraal en van het Lam Gods. Via een nieuw te bouwen trappentoren met lift zullen ze het hoogkoor bereiken waar ze de gerestaureerde kranskapellen kunnen bezoeken en natuurlijk de Sacramentskapel, de nieuwe locatie van het (dan grotendeels gerestaureerde) Lam Gods.
Het nieuwe bezoekerscentrum is naast de overzichtstentoonstelling Van Eyck. An Optical Revolution in het MSK (01.02 tot 30.04 2020) dé blikvanger van het Van Eyck-jaar in 2020. Het hele initiatief kadert in de lopende restauratie van het Lam Gods, in het Project Vlaamse Meesters dat in 2020 Van Eyck in de kijker plaatst en in de hefboomprojecten van Toerisme Vlaanderen dat dit initiatief honoreerde.
Ingrijpende werken
Het is hard doorwerken voor architectenbureau Bressers en aannemer Artes-Woudenberg, gezien de krappe timing. Het zijn ook ingrijpende werken. Voor een historisch gebouw met wortels tot in de vroege middeleeuwen houdt dat ook conservering in van bijvoorbeeld de muurschilderingen uit de 14de-15de eeuw in het romaanse deel van de crypte en uiteraard archeologische opgravingen. (Lees verder onder de foto's)
Menselijke resten
Archeologe Janiek De Gryse (Ruben Willaert bvba) noemt de site uitzonderlijk. Rond de vroegere Sint-Janskerk en de huidige kathedraal bevond zich (minstens) vanaf de 12de eeuw tot in 1784 het parochiekerkhof. Een 400-tal graven zijn opgegegraven, Een zone tegen de kathedraal was tijdens de laatste gebruiksfase voorbehouden voor baby's en heel jonge kinderen (tot 3 jaar). De oudere begravingen betreffen hoofdzakelijk volwassenen, die volgens de christelijke traditie begraven zijn met de voeten naar het oosten. Zo kunnen ze de wederopstanding van Christus (in het oosten) aanschouwen.
Meer verrassend zijn de twee massagraven die gevonden werden. Verder onderzoek op de menselijke resten moet een antwoord geven op de vraag of de doodsoorzaak bij alle individuen dezelfde was.
Er kan gedacht worden aan een epidemische ziekte, oorlog of hongersnood.
Diep in de geschiedenis van Gent
Maar nog uitzonderlijker zijn de vondsten die inzicht geven over de bewoning voor de middeleeuwse periode. Sommige vondsten gaan terug tot de late Bronstijd (1100-800 v. Chr.) en de Ijzertijd (800-57 v. Chr.). Verder onderzoek moet duidelijk maken of men effectief kan spreken van bewoning op deze plaats.
In dat geval, moet een stuk geschiedenis van Gent misschien herschreven worden...
Het zou ook kunnen dat het aardewerk afkomstig is van een nabijgelegen nederzetting en door erosie van de hellingen hier is terecht gekomen.
In ieder geval vond men 'onverstoorde' sporen van Romeinse bewoning uit de 2de eeuw na Chr. Samen met andere vondsten uit de buurt wijst dat op intense bewoning op de zandrug die Gent hier was. In de onmiddellijk omgeving moet er ook een natuurstenen gebouw zijn geweest.
Interessante vragen duiken op: Hoe intens was de bewoning in deze vroege periodes? Vinden we nog sporen van een eerder gebedshuis? ...
- Volg de verdere ontwikkelen op de blog: bezoekerscentrumsintbaafs.com
- Download hier de volledige persmap