Bijzondere opening academiejaar HDGI Gent
Naar goede gewoonte opent het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut (HDGI) in Gent het academiejaar op de eerste vrijdagavond van september. Het is meteen ook de proclamatie voor de afstuderenden. Maar dit jaar werd het een bijzondere avond in de lange geschiedenis van het 'Godsdienstinstituut'.
Perspectieven
Eerst sprak Dieter Van Belle die Piet Raes opvolgde als voorzitter. Hij opende met een retorische en uitdagende vraag:
We kunnen in de Kerk van morgen en in een bisdom veel missen en we zullen ook een en ander loslaten, maar zal het lukken zonder hoger diocesaan godsdienstinstituut?
De opleiding maakt het mogelijk én haalbaar dat mensen die dikwijls reeds een gezin en een job hebben, via een kwaliteitsvolle opleiding instromen in het godsdienstonderwijs en in het pastoraal werk. Ze integreert ook het studieprogramma van kandidaat-diakens en doet een aanbod aan vrije studenten die, hoe verschillend qua leeftijd en achtergrond ook, een gretige honger naar geloofsinzicht hebben.
Dieter Van Belle ontwikkelde nog twee redenen waarom een diocesaan theologisch-pastoraal instituut moet gekoesterd worden:
- De Kerk in een bisdom heeft een theologische poot nodig om op te staan
Hier worden mensen gevormd die, luisterend naar Gods Woord en met twee voeten staande in de gemeenschap van de Kerk, het geloof kunnen verhelderen.
Zij helpen ons om niet overgeleverd te zijn aan de (kerkelijke) waan van de dag. Ze doen ons scherpzinniger de tekenen van deze tijd te lezen.
- Een diocesaan godsdienstinstituut biedt een uitgestoken hand aan zoekers van deze tijd
Om in gesprek te gaan met wie het geloof niet deelt, moeten we vreemd genoeg het geloof nog beter leren kennen.
Het HDGI is gesitueerd in het gerenoveerde Sint-Baafshuis in hartje Gent, in een huis dat precies de dialoog wil aangaan met stad en cultuur.
Uittredend directeur
Nadien nam Joris Polfliet, vicaris voor vorming en opleiding het woord. Hij sprak de dankrede uit voor Jürgen François die na bijna 24 jaar het directeurschap doorgeeft om zich ten volle te kunnen wijden aan zijn taak als deken van Gent. Joris Polfliet bracht drie grote overgangsmomenten in herinnering die Jürgen François begeleidde en mee vorm gaf:
- In 1998 werd een 'voorbereidend jaar' ingevoerd dat studenten wilde initiëren in het christelijke geloof.
- In 2002 werd de dagopleiding ('het regentaat godsdienst') opgeschort en startte een vernieuwde opleiding op zaterdagvoormiddag die het mogelijk maakte om de verschillende opleidingen te integreren.
- In 2011 volgde een update van de opleiding die opnieuw de klemtoon legde op het initiërende karakter, die op een nieuwe wijze aandacht had voor spiritualiteit en die met het 'bijbelseminarie' een nieuwe didactische aanpak introduceerde.
Joris Polfliet beklemtoonde ook de inzet van Jürgen voor het Centrum voor Nascholing voor godsdienstleerkrachten dat jarenlang binnen het HDGI zijn plaats vond.
Directeur zijn was voor Jürgen een pastorale functie.
Toekomst
Toen was het aan de uittredende directeur om voor de laatste keer de afstuderenden te proclameren en om de fakkel (in dit geval: de stempel) van het HDGI te overhandigen aan de nieuwe directeur, Kathleen Martens.
Jan Christiaens (piano) en Roel Van Sevenant (tenor) zorgden voor een sublieme muzikale omlijsting met muziek en liederen van Robert Schumann en Ralf Vaughan Williams.
Zaterdagochtend namen zestig studenten plaats in het auditorium om in gesprek te gaan met de Bijbels-christelijke traditie...
- Lees een interview met Jürgen François en Kathleen Martens op de bisdombladzijden in Kerk & Leven van 27 september
- De volledige tekst van de inleiding van Dieter Van Belle wordt gepubliceerd in het diocesaan tijdschrift Kerkplein
- Alle info op www.hdgi.be en via hdgi@kerknet.be
- Bekijk hieronder een fotoreportage van vrijdag 8 september (foto's: Frank Bahnmüller)