Bisschop bezoekt noodhulp buitenlandse studenten in coronatijd
Het is één van de groepen die wel eens onzichtbaar blijft als slachtoffer van de coronacrisis: buitenlandse studenten die geen of een lage studiebeurs hebben en die tijdelijk hun studentenjob verloren omwille van de coronacrisis.
De vzw OBSG (Ontmoeting Buitenlandse Studenten Gent), opgericht door wijlen kanunnik Charles de Hemptinne, zag het probleem en organiseerde een fonds dat hen financieel helpt om deze moeilijke periode door te komen. Daarnaast is er ook een wekelijkse voedsbedeling.
Vrijdagmorgen 22 mei kwam bisschop Lode Van Hecke een hart onder de riem steken en het verhaal beluisteren van de buitenlandse studenten.
Professor Guido Van Huylenbroeck, voorzitter van OBSG:
Het is een aanzienlijke groep internationale studenten die in de problemen komt en die we willen ondersteunen. We doen dit samen met de UGent, de hogescholen en het UZ Gent.
Ze komen dikwijls uit ontwikkelingslanden, hebben geen of een heel lage studiebeurs, verloren de steun uit hun thuisland en zagen hun bijjob minstens tijdelijk verloren gaan.
Aalmoezenier van OBSG en van het UZGent Bert Vanderhaegen merkte ook dat een aantal onder hen slecht geïnformeerd was over het virus:
Sommigen isoleerden zichzelf, dachten dat het virus in de lucht hing. Ze hadden geen sociale contacten meer waardoor hun psychisch welzijn achteruit ging.
Met de medewerking van het UZ Gent kunnen deze studenten ook terecht in de cafetaria van het ziekenhuis voor een goedkope maaltijd.
OBSG kreeg veel financiële steun van diverse organisaties waaronder de Lions Club, het UZ Gent, de Koning Boudewijnstichting en het Bisdom Gent. Voor de voedselbedeling is er, naast de eigen financiële inbreng, steun van plaatselijke handelaars, Gentse moslimverenigingen en natuurlijk de Oost-Vlaamse voedselbank.
Bisschop Lode Van Hecke was zeer onder de indruk van het initiatief:
Ik heb vele jaren samengewoond met buitenlandse studenten uit verre landen en er goede vriendschappen aan overgehouden. Het is een groep die voor velen "onbestaand" is. Daarom is dit initiatief zo belangrijk.
- Bekijk onderaan een reportage van AVS (9 april)
- of lees een reportage uit De Standaard (10 april)
- Meer info: www.obsg.be