Bisschopsschild van de nieuwe bisschop van Gent
Vreemd? Een bisschop die een 'wapenschild' heeft.... Het is nochtans een oud gebruik en het bedoelt niets anders dan de waardigheid of rang van een persoon aan te duiden.
Onderaan het wapenschild van de 31ste bisschop van Gent vind je zijn bisschopsleuze:
Cum Gaudio Spiritus Sancti - In de Vreugde van de Geest
Bisschop Lode:
“Ik behoud mijn abtsleuze als bisschopsleuze. De vreugde is de bevestiging van echt leven, van vrede en harmonie. In die zin is vreugde wervend, zonder zich op te dringen. Maar het is de vreugde van de Geest. Hij is het principe van dynamisme en vernieuwing. Hij is kracht en moed. Daar staan we voor.
Gods Geest houdt de toekomst open, ook in de moeilijkste omstandigheden.”
Uitleg van het bisschopsschild
Net zoals in de bisschopsleuze staat in zijn wapen de Heilige Geest, als duif verbeeld, centraal. De manier waarop ze is afgebeeld leunt sterk aan bij de voorstelling van de Heilige Geest op het centrale paneel van het Lam Gods, wat naast de theologische betekenis de band tussen de bisschop en zijn kathedrale kerk weergeeft.
De duif is op een kruis geplaatst. De blauwe verticale balk symboliseert de goddelijke waarheid die door het water van het doopsel hemel en aarde met elkaar verbindt. De zwarte horizontale balk verwijst naar de kracht waarmee de Geest het gevaar in de horizontale wereld overwint.
In de gouden ring kan men een verwijzing zien naar het nieuwe verbond. Hij vertolkt ook dat Jezus de opgaande zon is.
Tegelijkertijd verwijzen een aantal elementen naar de levensloop van bisschop Van Hecke. Lees hier zijn biografie
- Zwart en wit vormen de hoofdkleuren van het wapen van zijn geboortestad Roeselare en van zijn bisschopsstad Gent.
- Verder tooien trappisten zich dagelijks in een witte pij met een zwart schapulier.
- Wit en blauw, kleuren die met Onze Lieve Vrouw geassocieerd worden, zijn ook de hoofdkleuren van het wapen van Orval.
- Tenslotte herinnert een gouden ring in het wapen aan de stichtingslegende van de abdij van Orval.
Bisschopsstaf
Bisschoppen hebben ook een kromstaf, een symbolische herdersstaf die teken is van hun herderlijke zorg voor de gelovigen. De bisschopsstaf van Lode Van Hecke is gemaakt door Denis Bruyère, een bevriend hout-kunstenaar. Bekijk hier de website van de kunstenaar
De bisschopsstaf zullen we kunnen zien op de wijdingsplechtigheid. Toch dit al. Ook een abt heeft een kromstaf. Maar hij draagt het gekrulde uiteinde naar binnen. Hij is namelijk abt van zijn gemeenschap. De diocesane bisschop draagt in zijn eigen bisdom het gekrulde einde naar voren. Zal voormalig abt en toekomst diocesaan bisschop Lode Van Hecke moeten oefenen...?
Dienaar
Maar uiteindelijk is de bisschop een dienaar:
- dienaar van het Evangelie,
- dienaar en voorganger in gebed en liturgie,
- dienaar van de gemeenschap in leiding en gezag.
Die diepe betekenis van het bisschopsambt maakt de liturgie duidelijk in het wijdingssacrament. Ontdek hieronder 9 sleutelmomenten