Duizendste skelet opgegraven rond Sint-Baafskathedraal
Sinds maart 2019 voeren archeologen onderzoek uit in en rond de Sint-Baafskathedraal. Aanleiding voor de opgraving is de bouw van een nieuw bezoekerscentrum voor het ‘Lam Gods’ en de restauratie van de kranskapellen. Het bezoekerscentrum zal één van de blikvangers zijn van het Van Eyck-jaar in Gent (opening op 8 oktober).
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Ruben Willaert bvba, in opdracht van de Kathedrale kerkfabriek Sint-Baafs en Artes Woudenberg/Artes Depret, onder supervisie van Architectenbureau Bressers bvba, studiebureau Riessauw bvba en IVW consult bvba.
Projectleider Janiek De Gryse:
Hoewel de opgraving nog niet afgerond is, is het nu reeds duidelijk dat het onderzoek een schat aan informatie zal opleveren.
De opgraving zal bijvoorbeeld heel wat nieuwe inzichten geven over het landschap, de vegetatie en de bewoning in de Bronstijd (2000 - 800 v. Chr.), de IJzertijd (800 -57 v. Chr.) en de Romeinse periode (1ste/2de eeuw n. Chr.).”
Begraafplaats
Uiteraard gaat de focus van de opgraving voor een belangrijk deel uit naar het onderzoek van de begraafplaats, die zich oorspronkelijk rond de Sint-Baafskathedraal situeerde. Het kerkhof wordt op verschillende schilderijen, waaronder het Panoramisch Gezicht op Gent uit 1534, afgebeeld (zie hieronder). Deze begraafplaats was eeuwenlang in gebruik, minstens vanaf het midden van de 12de eeuw tot in 1784, wat zich vertaalt in een bijzonder hoge begravingsintensiteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze week het duizendste skelet aan het licht kwam. Dit aantal is nog maar een fractie van het werkelijk aantal mensen, dat op de begraafplaats is bijgezet.
Wat gebeurt er met de skeletten?
Na afloop van de opgraving zal een selectie van de skeletten verder onderzocht worden. De bedoeling is om meer informatie te verkrijgen over de mensen die vroeger in de stad Gent hebben geleefd en hun leefomstandigheden. Het onderzoek kan bijvoorbeeld evoluties op het gebied van hygiëne en gezondheid(szorg) aan het licht brengen, zowel binnen de gehele skeletpopulatie als per sociale klasse. Deze evoluties zijn in verband te brengen met de economische ontwikkelingen binnen de stad Gent. Het is duidelijk dat de skeletten een belangrijke bron van informatie vormen. Informatie die vaak niet terug te vinden is in historische bronnen.
De skeletten gaan uiteindelijk naar het archeologisch depot van de Zwarte Doos in Gent.
Voor het los botmateriaal, afkomstig van volledig verstoorde en geruimde graven, heeft de Kathedrale Kerkfabriek in akkoord met het Stadsbestuur enkele leeggemaakte grafkelders ter beschikking gekregen op Campo Santo waarin deze menselijke resten op eerbiedwaardige wijze herbegraven zullen worden. Er zullen ook gedenkplaten aangebracht worden bij de grafkelders. Ook in de kathedraal komt een gedenkplaat die zal herinneren aan de mensen die rond de kathedraal begraven zijn en wiens graf verstoord is.
- Lees hier ook een eerder verslag van 23 mei 2019
- Bekijk het project op de website van Ruben Willaert bvba
- Een overzicht van activiteiten Van Eyck-jaar en van de nieuwsbrieven van de archeologen, vind je op: www.kerknet.be/lamgodsretabel2020
Hieronder een iconische foto van het huidige archeologenteam en hun voorgangers bij het opnieuw in gebruik nemen van de crypte: