Frank Bervoets uit Puurs wordt de stem van Jan Van Eyck
Bij de lancering van het van Eyck-jaar 2020 in de Sint-Baafskathedraal op 25 juni 2018 deed rector Ludo Collin een oproep om de ‘stem van Jan Van Eyck’ te vinden. Die stem zal te horen zijn in de audio die de bezoekers zal begeleiden in het nieuwe bezoekerscentrum van de kathedraal dat in de zomer van 2020 gerealiseerd zal zijn. De jury heeft gewikt en gewogen en de stem van Jan van Eyck is gekozen: Frank Bervoets uit Puurs.
Word jij de stem van Jan Van Eyck?
De personages de in het bezoekerscentrum aan bod komen, worden ingesproken door professionele stemacteurs, maar voor de stem van Jan van Eyck lanceerde de Kathedraal zelf een oproep.
Maar hoe zou de stem van Jan van Eyck geklonken hebben?
We hebben er het raden naar. Jan was ongeveer 40 jaar toen hij het Lam Gods schilderde. Hij zou afkomstig zijn uit het Maasland. Maaseik wordt vaak genoemd al kunnen we dat niet met absolute zekerheid stellen. Zoeken we daarom een typisch Limburgse stem? Neen. We zoeken de stem van een gepassioneerde kunstenaar, iemand op de top van zijn kunnen, iemand die net zijn meesterwerk aan het schilderen is.
Een veertigtal kandidaten ging op de oproep in. Een aantal van hen met een ‘persoonlijke’ connectie met Jan van Eyck: een echte ‘Jan van Eyck’, een kolonie Jannen uit Maaseik, een vermeende nazaat van Jan van Eyck en verder ook nog een Engelstalige Jan van Eyck en zeer bijzonder een ‘gelovige zuster’ Jan van Eyck.
De stem van Frank Bervoets wist de jury unaniem te overtuigen. Leuk om te weten, Frank Bervoets is naast –vanaf heden- de stem van Jan van Eyck en voice-over voor onder meer Vitaya en VTM, ook bekend als karikaturist. Zo tekende hij vorig jaar naar aanleiding van 725 jaar Puurs, 725 koppen uit de gemeente en bracht die samen in een expo.
En als je het ons vraagt, lijkt hij ook verdacht veel op de enige echte Jan van Eyck.
Het nieuwe bezoekerscentrum -Lam Gods: Sint-Baafskathedraal
In de zomer van 2020 opent in de Sint-Baafskathedraal een gloednieuw bezoekerscentrum, waar de gerestaureerde panelen van het Lam Gods en verschillende andere authentieke kunstschatten in al hun pracht en praal te bewonderen zullen zijn. Met behulp van een augmented reality-bril zullen bezoekers diep in het verleden kunnen reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal kunnen beleven alsof ze er zelf bij waren. Zowel het meesterwerk als het imposante gebouw zullen in volle glorie tot leven komen met historische simulaties en interactieve modules.
OMG! Van Eyck was here. Gent viert in 2020 zijn grootste Vlaamse Meester
Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. In 2020 wijdt Gent met OMG! Van Eyck was here een volledig jaar aan het Lam Gods en Van Eyck, aan hun onbetwistbare band met de stad, en aan hun nalatenschap die tot op vandaag verder leeft. Blikvangers in 2020 worden de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie' in het MSK en de opening van het nieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal. De Stad Gent zal daar bovenop ook een rijk programma met nationale en internationale visibiliteit en uitstraling rond Van Eyck en het Lam Gods ontplooien. Hoe het programma stilaan vorm zal krijgen is te volgen via www.vaneyckwashere.be.
OMG! Van Eyck was here. Are you with us?
Het themajaar OMG! Van Eyck was here in 2020 kadert in het overkoepelende project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen. Met drie opeenvolgende themajaren heeft het de ambitie drie miljoen toeristen naar Vlaanderen te lokken en de Vlaamse Meesters ook bij de Vlamingen zelf bekender te maken. Antwerpen bijt in 2018 de spits af met Antwerpen Barok. Rubens inspireert, waarna Brussel in 2019 volgt met het Bruegeljaar. Gent sluit in 2020 af.