Informele Roma-conferentie in Gentse bisschopshuis
Op initiatief van bisschop Luc Van Looy en van het ‘vicariaat diaconie en caritas’ vond op maandag 9 april in het Gentse bisschopshuis een uitwisseling plaats over ‘werken met Roma-families in Gent’. De bisschop bracht Slowaakse priesters die in hun land werken met de gediscrimineerde bevolkingsgroep, samen met Gentse welzijnswerkers.
Van Kosice naar Gent
Er zijn ongeveer 15 miljoen Roma, van wie 12 miljoen in Europa wonen. Verreweg de meesten leven in de Balkanlanden, centraal Europa en de voormalige Sovjet-Unie. De Roma-bevolking kent een lange geschiedenis van miskenning en discriminatie en wordt geplaagd door een lage scholingsgraad, hoge werkloosheid en verregaande armoede. De Roma van Slowakije hebben zich in het oosten van het land gevestigd, met name in Lunik IX, een buitenwijk van Kosice, Slowakijes tweede stad. Lunik IX is met vijfduizend Roma-inwoners het grootste Roma-getto van de Europese Unie.
De voorbije decennia vluchtten vele honderden Roma uit Lunik IX naar Gent waar ze – ondanks het engagement van de stad Gent – eveneens vaak in grote armoede terecht dreigen te komen.
Samenwerking
Er bestaan al langer goede samenwerkingsverbanden tussen Caritas-bisdom Gent en het bisdom Kosice.
Bovendien is er een geëngageerde salesiaanse gemeenschap in Lunik IX actief die goede banden heeft met de Gentse bisschop.
Twee Slowaakse salesianen die lange tijd in de wijk ‘Lunik 9’ werkten en de bisschoppelijke vicaris van Kosice die verantwoordelijk is voor de Roma, waren maandag te gast in het Gentse bisschopshuis. Van Gentse zijde namen enkele stadsambtenaren aan de bijeenkomst deel: de coördinator van de buurtstewards en de beleidsmedewerkster intra-Europese migratie. Present waren ook de coördinatoren en medewerkers van de vzw’s ‘Jong’, ‘De Tinten’ en ‘Werkgroep vluchtelingen’. Allen zetten zij zich in voor het onthaal en de begeleiding van Roma-families in Gent.
Er werd uitgebreid gepraat over de actuele sociale toestand van Lunik IX, uitleg verschaft bij de specifieke armoede-mechanismen waardoor Roma Slowakije ontvluchten en gezamenlijk gezocht naar concrete stappen van hulpverlening en integratie in Gent.
Verder werden ook contouren verkend voor de uitbouw van een Roma-pastoraal in de stad.
En last but not least werden adressen en contactgegevens uitgewisseld. De deelnemers ervoeren de conferentie van bescheiden en informele aard als bijzonder leerrijk en stimulerend. Wordt hopelijk vervolgd.
Verslag: Peter Vande Vyvere