Liefde zet ons in beweging - 6de paaszondag - 9 mei 2021 - Laken
6de paaszondag
Hnd 10, 25-26.34-35.44-48 'De gave van de Geest over de heidenen'
1 Joh 4, 7-10 'God is liefde'
Joh 15, 9-17 'Dat mijn vreugde in u mogen zijn en uw vreugde volkomen wordt'
Homilie
Beste zusters en broeders, beste vrienden,
Sinds Pasen vieren we de verrijzenis van Jezus met een steeds grotere intensiteit. Het wordt als het ware steeds maar warmer en lichtvoller. Niet voor de Verrezene zelf, maar voor ons die met Hem mee-verrijzen en ons voorbereiden om zijn Geest (steeds) opnieuw te ontvangen.
We worden door de maatschappij geïnterpelleerd over ons gelovig zijn, ons Kerk zijn, ons bezield zijn met de Geest. In het doopsel maakt de Geest van ons profeten. Mooi gezegd. Maar wat betekent dat? Zoals voor de corona hebben we een gemakkelijke sneltest om te weten hoever we staan: hoe gedragen we ons tegenover onrecht en armoede? Wat zien we? Hoe beoordelen we de situatie? En hoe handelen we dan? Als we eerlijk zijn met onszelf, dan kennen we het resultaat van onze sneltest in minder dan vijftien minuten.
De Kerk zou een teken moeten zijn van een nieuwe wereldorde. Sommigen vragen zich af: is dat haar taak en waarom? En als het zo is, hoe kan zij uit haar eigen contradicties geraken om beter dat teken te zijn?
Het evangelie van vandaag geeft een antwoord op deze vragen. De Kerk is geroepen om te weerspiegelen wie God zelf is: Hij is communio, gemeenschap. En God – omdat hij liefde is – is er voor ons, voor de wereld. Dus moet ook de Kerk er zijn voor de wereld. Haar zending – ik denk daarbij aan alle christelijke kerken en aan alle godsdiensten! – is eenheid te scheppen, door vriendschap met God en van daaruit verzoening en een band van vrede tussen alle mensen, over de grenzen heen. In de eerste lezing klonk dit als volgt uit de mond van Petrus: ‘Nu begrijp ik pas goed dat God alle mensen even belangrijk vindt’. Vriendschap ook tussen de mensen en de natuur, met de hele schepping.
Deze liefde is niet – toch niet alleen maar! – sentimenteel. “Zoals de Vader Mij heeft liefgehad, zo heb ook Ik u liefgehad. Blijft in mijn liefde”.
Hier lezen we niet alleen de communioin God maar ook de liefde die wij moeten beleven. “Dit is mijn gebod, dat gij elkaar liefhebt, zoals Ik u heb liefgehad”. En Jezus’ leven toont dat dit betekent: zelfgave tot het uiterste. Of om het met de woorden van het evangelie te zeggen: ‘Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden’.
Jezus’ heel zijn leven was liefde in beweging. Zijn liefde – zijn Geest – zet ons in beweging. We worden beweging.
De wereldwijde coronaepidemie gaat onze krachten te boven. Velen zijn uitgeput. Menselijke onmacht was Jezus niet vreemd. Zijn krachten begaven het in de Hof van Olijven. Hij kon zich alleen nog overgeven aan de wil van Abba, zijn Vader. Op weg naar Golgotha was hij fysiek te zwak om het kruis te dragen. Simon van Cyrene moest helpen. En op het kruis kwam de kreet: “Mijn God, Mijn God…” (we kennen de rest van het citaat). Maar Jezus gaf zich over aan de Geest. Tenslotte gaf Hij… de geest en aan ons… zijn heilige Geest. Die Geest bracht een beweging op gang. Hij houdtonze liefde in beweging, doorheen alle moeilijkheden. De Geest sticht een gemeenschap waarin we op elkaar kunnen leunen en steunen. De Kerk is niets anders dan het lichaam van Christus op deze aarde. We maken er deel van uit. Ieder van ons is één celletje. Iedere gemeenschap: een plekje in dit lichaam. Maar zonder cellen die de organen maken is er gewoon geen lichaam. De Kerk is ook een open huis: “In het huis van mijn Vader zijn veel woningen” (Joh 14, 2)… ook logeerkamers. En zelfs een B&B waar het een komen en gaan is.
Beminnen, zich compromitteren in de liefde, is niet alleen maar een kwestie van strijd en zelfoverstijging. “Dit zeg Ik u, opdat mijn vreugde in u moge zijn en uw vreugde volkomen moge worden. Dit is mijn gebod, dat gij elkaar liefhebt, zoals ik u heb liefgehad”. Veel commentaar hoeft dit niet. Wel voldoende stilte om de woorden echt te horen. En ook voldoende beschikbaarheid en wil om te doen wat we horen.
Dan zal de liefde ons in beweging houden. Dan zal de liefde een grote beweging scheppen die inderdaad een nieuwe maatschappij realiseert.