Mee met Bavo op speurtocht in de kathedraal
Het boekje is een initiatief van de vzw Monumentale Kerken Gent. "Een kerkgebouw is meer dan roerend en onroerend erfgoed," lichtte voorzitter Mieke Van Hecke toe.
Hoe kunnen kinderen vandaag de betekenis ontdekken van wat er in een kerkgebouw te zien is? Hoe kunnen we hen helpen om het referentiekader te begrijpen?
Met die vraag trokken de initiatiefnemers naar de lerarenopleiding basisonderwijs van de Arteveldehogeschool. Twee studenten, Lut en Bo, maakten voor hun bachelorproef een educatief lespakket over de Sint-Baafskathedraal.
Dat project werd nu omgezet in een ontdek- en doeboekje waarmee kinderen tussen 10 en 13 jaar op speelse wijze met hun ouders, leerkrachten en begeleiders de kathedraal kunnen ontdekken. De jonge Bavo is hun gids. Het boekje (8 pagina's) werd uitgegeven door Averbode en de bekende (jeugd)auteur Kolet Janssen schreef de tekst.
Lieve Van Daele, bisschoppelijk gedelegeerde voor onderwijs, noemde het boekje een mooi geschenk voor onderwijs en voor kinderen.
Het biedt een mooi kompas om thuis te komen in een eeuwenoude kathedraal die ook een huis van gebed is.
Voor bisschop Luc Van Looy is het belangrijk "dat we weten wat we zien":
Stenen en voorwerpen worden tot leven gebracht. Er is altijd meer dan wat het blote oog ziet.
De leerlingen van de 5de klas van meester Kenny van de Sint-Bavo basisschool gingen meteen op speurtocht. Zij hadden geluk. De bisschop en rector Ludo Collin hielpen hen bij hun ontdekkingstocht. Maar ook de jonge Bavo zal een goede gids zijn!
Praktisch
Het boekje is te verkrijgen in de kathedraalshop (2 euro). Voor school- en jongerengroepen is het gratis!
Een goede tip dus voor klassen, vormselcatechesegroepen, Jokri-groepen,... op reis in Gent. Maar ook voor ouders die met hun kinderen de kathedraal willen ontdekken. Zo wordt het een 'intergenerationeel project'.
Het boekje is een initiatief van de vzw Monumentale Kerken Gent, met de steun van Stad Gent en van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.
Foto's: Frank Bahnmüller