Overzicht en nieuws Lam Gods in Sint-Baafs
April 2024: Ludo Collin en architect Philippe De Potter zijn speciale gasten in New Orleans op een gala van The Monuments Men and Women Foundation. Ludo collin overhandigt daar het gouden ereteken van Sint-Bavo als erkentelijkheid voor wat de Monuments Men gedaan hebben bij het redden van het Lam Gods uit de zoutmijn in Altaussee. Lees hier het artikel: Sint-Bavo in New Orleans en de toespraak van Ludo Collin
Dinsdag 26 maart 2024: In het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent werd door de restaurateurs van KIK een stand van zaken gegeven van de 3de fase van de restauratie van het meesterwerk van de broers Van Eyck uit 1432. Lees hier een Kerknet-verslag van de persconferentie.
Dinsdag 2 mei 2023: Start van de 3de fase van de restauratie
Met de demontage en de verhuis van de zeven panelen van het bovenste register van de binnenste panelen van het Lam Gods, startte dinsdag 2 mei de derde fase van de restauratie die begon in september 2012. De panelen werden naar het MSK Gent gebracht waar ze door de restaurateurs van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) zorgvuldig onder handen zullen worden genomen. Je zal de restaurateurs zoals in de vorige fasen aan het werk kunnen zien in het atelier in het MSK Gent. Tijdens de restauratie blijft het bezoekerscentrum Sint-Baafs Lam Gods, waar je de 'virtual reality tour' kan doen in de crypte en de reeds gerestaureerde panelen kan zien, uiteraard open. De restauratie is vermoedelijk afgerond in het voorjaar van 2026.
- Lees hier het verslag op Kerknet
- Lees hier het persbericht
- Bekijk een fotoalbum (foto's: Frank Bahnmüller)Maandag 9 januari 2023 ontvangt het bezoekerscentrum van de provincie de prijs van 'verdienstelijke Oost-Vlaming 2022': "Het prachtige bezoekerscentrum kaapte in 2022 de zilveren prijs weg op de Museums + Heritage Awards, de oscars van de museumwereld. Het zorgt daarmee voor uitstraling voor de regio, stad en uiteraard voor de hele provincie Oost-Vlaanderen." Lees hier het persbericht
Dinsdag 13 september 2022:
- Spectaculaire resultaten van archeologisch onderzoek Sint-Baafs
- Fotoalbum persconferentie (Ruben Willaert NV - foto's: Maîtrise)
- Bekijk de reportage in het AVS nieuws van 13/09 – start op 4:55
- artikel op VRTNWS
- Persnota Gent Sint-Baafskathedraal oorspronkelijk.pdfDinsdag 9 augustus 2022: Lam Gods: 3de fase restauratie goedgekeurd
Woensdag 13 oktober 2021: Het Lam Gods geeft zijn grootste geheim prijs! - voorstelling van opzienbarende resultaten na restauratie en onderzoek
Vrijdag 1 oktober 2021: Wereldcreatie van de muziekcompositie 'Het leidende Lam' (Kris Oelbrand) - Bekijk een fotoreportage en bekijk en beluister hier het concert
Woensdag 19 mei 2021:Gevonden! Het paneel van de rechtvaardige rechters
25 maart 2021: Officiële opening Bezoekerscentrum Sint-Baafs Lam Gods
- Maandag 8 maart 2021: Verhuis van het Lam Gods naar de Sacramentskapel
- Dinsdag 23 december 2020: Nieuw bezoekerscentrum oogt veelbelovend
Vrijdag 24 januari 2020- GROOT FEEST BIJ DE TERUGKEER VAN HET LAM
Opening van de tentoonstelling met werk van Sofie Kuijken, Lies Caeyers en Kris Martin Bekijk hier een fotoreportage17 december 2019: TWEEDE FASE VAN DE RESTAURATIE AFGEROND: Verbluffende resultaten
Op een druk bijgewoonde persconferntie in het MSK presenteerde het restauratieteam van het KIK de gerstaureerde panelen van het onderste register van de binnenluiken, waaronder het centrale paneel. Je kan ze gaan bekijken in het MSK. Vanaf vrijdagavond 24 januari 2020 zijn ze opnieuw te bewonderen in de Villakapel in de Sint-Baafskathedraal
Bekijk hier de spectaculaire resultaten (Sim D'hertefelt op Kerknet)
Bekijk en lees het item op VRT Nieuws
- CHRISTEN FORUM, maandag 2 december 2019, Ludo COLLIN, Het Lamgodsretabel en de kern van het christelijke geloof
Lees hier een verslag met de kernpunten van de lezing van rector Ludo Collin
- NIEUWSBRIEVEN VAN HET ARCHEOLOGENTEAM
Veel interesse was er op het BELEG VAN GENT op woensdag 20 november 2019. Het team archeologen dat aan het werk is in de crypte en rond de kathedraal, bracht een boeiend overzicht van hun - soms spectaculaire! - bevindingen. Op regelmatige tijdstippen informeren ze via een nieuwsbrief. Vanaf nu vind je hier de nieuwsberichten terug:
Nieuwsbrief 8 Nieuwsbrief 7 Nieuwsbrief 6 Nieuwsbrief 5 Nieuwsbrief 4
Nieuwsbrief 3 Nieuwsbrief 2 Nieuwsbrief 1
Op 13 september 2022 publiceerden de archeologen van Ruben Willaert NV hun spectaculaire resultaten. Lees hier het Kerknet-artikel
Opening Van Eyck-jaar
Op vrijdagavond 11 oktober 2019 werden de activiteiten die Sint-Baafskathedraal en CCV in het bisdom Gent organiseren voorgesteld. Gastspreker was kardinaal Jozef De Kesel. Prof Anne Van Grevenstein-Kruse die de restauratie van het Lam Godsretabel begeleidde werd geïnterviewd en het filmproject van Kerknet ging in première. Schola Cantorum zorgde voor muziek.
- Bekijk hier een verslag van de avond en de livestreaming van het evenement met de toespraak van de kardinaal
- De integrale tekst van de toespraak van de kardinaal verscheen in het decembernummer van het bisdommagazine KERKPLEIN. Je kan de tekst ook hier downloaden.
Filmproject Kerknet
In samenwerking met KERKNET, het digitale medium van de Katholieke Kerk in Vlaanderen, werden drie instructieve reportages gemaakt:
1. Wat bedoelden de broeders Van Eyck met hun Lam Gods?
geeft een inkijk in het retabel en vat de religieuze boodschap kort samen.
2. Inkijk in het restauratieatelier
met Hélène Dubois (hoofd restauratieteam KIK) aan het woord en Patrick Van der Vorst (kunsthandelaar en bekend van 'Schatten van mensen op vier' en vandaag: gestart met de priesteropleiding - lees hier op Kerknet)
- Duurtijd: 5'12
- Bekijk hier op Kerknet
- Bekijk hier op youtube
3. Kijken in de ogen van het Lam. Getuigenissen
Experts en medewerkers aan de activiteiten van Sint-Baafs en CCV bekijken het Lam Gods en geven hun indrukken: Ludo Collin (rector Sint-Baafskathedraal), Tom De Paepe (onderwijsinspecteur geschiedenis en esthetica), Sylvia Vanden Heede (jeugdauteur, bekend van 'Vos en haas', schrijft het boek 'Jan en Jan' over het Lam Gods), Dieter Van Belle (stafmedewerker CCV Gent), Jan Christiaens (stafmedewerker CCV Gent en musicoloog), Lies Caeyers (kunstenares), Ellen Eeckhout (voormalig stafmedewerker IJD-Jongerenpastoraal Gent en dienst communicatie)
- Duurtijd: 6'32
- Bekijk hier op Kerknet
- Bekijk hier op youtube
Restauratie Lam Godsretabel
De restauratie startte op 14 september 2012 en werd gegund aan KIK-IRPA (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium). Een overzicht van de belangrijkste beslissingen en van de twee afgeronde fases (fase 3 start in 2023):
- Adembenemende eerste fase van de restauratie van het Lam Gods afgerond (12 oktober 2016)
- Bekijk het Lam Gods extreem gedetailleerd online (20 april 2017)
- Groen licht voor verdere grondige restauratie Lam Godsretabel (9 november 2017)
- Ministers brengen alle partners van het Lam Gods samen (5 maart 2018)
- Restaurateurs Lam Gods leggen het originele Lam bloot (19 juni 2018)
- Lam Gods helemaal schoongemaakt en klaar voor volgende fase (22 mei 2019)
- Bewonder het Lam Gods voor en na de restauratie (Kerknet - 17 december 2019)
- Lam Gods (onderste panelen binnenluiken) gerestaureerd en klaar voor terugkeer (VRT - 17 december 2019)
- Het Lam Gods geeft zijn grootste gehem prijs! (Kerknet - 13 oktober 2021)
De bouw van een nieuw bezoekerscentrum
Het Lam Gods zal een definitieve plaats krijgen in de Sacramentskapel in de Sint-Baafskathedraal, niet ver van haar oorspronkelijke plaats in de Vijdkapel. Meteen wordt er ook een nieuw bezoekerscentrum gebouwd voor de kathedraal.
- Bouw bezoekerscentrum Sint-Baafskathedraal en Lam Gods van start (2 maart 2019)
- Belangrijke archeologische vondsten rond de Sint-Baafskathedraal (23 mei 2019)
Ander nieuws
Wist je dat het Lam Gods in 1945 ei zo na vernietigd was? Lees: Stille helden redden het Lam Gods
VRT NIEUWS 3 november 2019: Is Gent te herkennen in het Lam Gods?
Hoe het schaamhaar van Adam en Eva de geschiedenis van het Lam Gods bepaalde (VRT Nieuws - 17 december 2019)
De religieuze betekenis van het Lam Godsretabel. Achtergrondteksten
Op een studiedag voor leerkrachten s.o. (PEDIC, Sint-Baafshuis, 4 november 2019) werden volgende achtergrondteksen over de religieuze betekenis ter beschikking gesteld:
- Presentatie: Religieuze en spirituele betekenis (Peter Malfliet)
- Basistekst (grotendeels gebaseerd op Peter Schmidt, Het Lam Gods, Gent - uitgeverij Ludion)
- Enkele inhoudelijke elementen voor een brainstorm rond het 'Lam Gods' (Dieter Van Belle)
- Apocalyps, het Bijbelboek Openbaring
- Opinieartikel uit Knack van David Van Peteghem (05/02/2019): Apocalyptisch denken is geen doemdenken
- Artikel Christof Bouweraerts in Kerk & leven van 30 oktober 2019: Als het einde voor de deur staat. Zijn hedendaagse seculiere doemscenario's schatplichtig aan de religieuze apocalyptiek?
- Lees ook: Het Lam Godsretabel en de kern van het christelijke geloof (Ludo Collin)
- Documentaire van Kerknet (met rector Ludo Collin): Lam Gods en kathedraal in coronatijd...