Pinksterwake 2023: Hoe Babel Pinksteren werd
De Congolese, Eritrese, Filippijnse, Oekraïense, Poolse, Slovaakse katholieke gemeenschappen in Gent en andere katholieken van buitenlandse origine, kwamen samen met de bisschop op zaterdagavond 27 mei in de Sint-Michielskerk voor de pinksterwake.
De kerk was volgelopen met mensen van veschillende culturen. Er werd voorgelezen en gezongen in vele talen. Was het zoals in Babel "waar de Heer verwarring bracht in de taal zodat de een niet meer verstaat wat de ander zegt" (Gen 11)? Of werd hier het Bijbelse 'tegenverhaal' van pinksteren werkelijkheid? Daar is de 'verwarring' die Gods Geest sticht "dat ieder de apostelen in zijn eigen taal hoorde spreken over de grote daden van God " (Hand 2)? Geen nieuwe eenheidstaal, maar wel eenheid in de verscheidenheid. Wie erbij was, zal het beamen: het was geen Babel, maar volop Pinksteren!
Bisschop Lode verwelkomde de aanwezigen:
"In een wereld waarin de verscheidenheid soms moeilijker aanvaard wordt omdat men elkaar onvoldoende kent, komt de Geest ons met zijn kracht en inspiratie helpen om de eenheid onder de mensen te bevorderen. Sommigen van jullie komen van ver en verblijven in ons bisdom maar tijdelijk, omwille van hun studies of werk of omwille van de moeilijke situatie in hun land. Wees van harte welkom.
Gods Geest maakt van ons één grote wereldwijde familie. Hij helpt ons om alle grenzen te overschrijden en onnodige muren af te breken.
Zo brengen we het Rijk Gods op aarde en dragen we bij tot een nieuwe mensheid."
(lees verder onder de foto)
Lezingendienst
Vergelijkbaar met de paaswake is de lezingendienst in de pinksterwake. De grote teksten worden gelezen:
- van het verhaal van de toren van Babel (Gen 11)
- en de Godsopenbaring op de Sinaï (Ex 19)
- over het visioen van Ezechiël die vertelt over hoe de Geest de doden doet opstaan uit het graf (Ez 37)
- tot de profeet Joël over de uitstorting van de Geest over alle mensen (Joël 3).
- Dan wordt het Gloria ingezet
- waarna we Paulus horen zeggen tot de christenen in Rome: "De Geest komt onze zwakheid te hulp, want wij weten niet eens hoe wij behoren te bidden." (Rom 8,22-27)
- en tot slot kondigt Jezus in het Johannesevangelie de komst van de Geest aan (Joh 7, 37-39)
Er werd achtereenvolgens gelezen in het Vietnamees, het Tigrinya, het Portugees, het Pools en het Engels. Priester Ivan Danchevskiy las het evangelie in het Nederlands. Na elke lezing zong een koor van één van de gemeenschappen een lied in de volkstaal.
(klik op de pijltjes om meer foto's te zien en lees verder onder de foto's)
Homilie
In zijn homilie beklemtoonde bisschop Lode dat de Geest niet alleen spiritueel is, maar ook fysiek:
De inwendige dynamiek van de Geest in ons leidt tot fysieke beweging en sociaal engagement. En omgekeerd geeft ons uitwendig gedrag een fysieke uitdrukking aan onze geestelijke bezieling.
Universeel gebed: litanie voor de vrede
Zeer indrukwekkend was het 'universeel gebed' (voorbeden) gezongen door priester Ivan Danchevskiy. Hij zong de vredeslitanie in het Oekraïens.
(lees verder onder de foto's)
Fotoalbum
In deze viering beleefde je wat 'katholiek' zijn betekent, 'kat-holos', voor het geheel: een wereldwijde familie, verbonden met de wereld en gedreven door de Geest.
Bekijk hier een fotoalbum of klik op de foto: