Portret van bisschop-emeritus Luc Van Looy
Op 1 februari 2004 werd hij in de Sint-Baafskathedraal van Gent tot bisschop gewijd. Zijn bisschopsleuze luidt: "In Nomine Patris" (In de Naam van de Vader).
Bisschop Van Looy werd geboren in Tielen (provincie Antwerpen) op 28 september 1941. Hij trad in 1961 in bij de congregatie van de salesianen van Don Bosco. Hij studeerde eerst filosofie in Groot-Bijgaarden en vertrok daarna naar Korea. Daar kreeg hij een praktische pedagogische vorming en behaalde hij tegelijkertijd het licentiaatsdiploma muziek (specialisatie piano). Vervolgens studeerde hij aan de K.U.Leuven theologie waar hij in 1972 promoveerde tot licentiaat in de missiologie. Intussen werd hij op 12 september 1970 in Oud-Heverlee tot priester gewijd voor de congregatie van de salesianen.
In Korea was hij eerst in het aartsbisdom Kwangju (Zuid-Korea) leraar moraal en godsdienst in het hoger secundair onderwijs en verantwoordelijke voor de studentenpastoraal. Daarna was hij tussen 1974 en 1984 verantwoordelijke voor de studentenpastoraal in het aartsbisdom Seoul, coördinator studentenpastoraal voor heel Oost-Azië, Provinciaal van de salesianen in Korea en voorzitter van de Hogere Oversten in Korea.
Vanaf 1984 tot zijn benoeming tot bisschop van Gent werkte Mgr. Van Looy in het generaal huis (centraal bestuur) van de salesianen van Don Bosco in Rome. Hij was lid van de Algemene Raad van de salesianen, verantwoordelijke voor de salesiaanse missies en voor de salesiaanse jeugdpastoraal. Sinds 1996 was hij vicaris-generaal van de Algemeen Overste van de salesianen en verantwoordelijke voor de Salesiaanse Familie. Tegelijkertijd was hij sinds 1995 kerkelijk assistent bij de World Union of Catholic Teachers (W.U.C.T.), een organisatie die wereldwijd nationale lerarenassociaties verenigt.
Namens de Belgische bisschoppen was Mgr Van Looy bisschop-referent voor: Interdiocesane Commissie van het Kerkelijk Patrimonium (CRKC); Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad;Caritas Catholica Vlaanderen; Interdiocesane Raad voor het Apostolaat (IRA), Commissie Rechtvaardigheid en Vrede/Netwerk Caritas Solidariteit, Broederlijk Delen, Welzijnszorg, ORBIT, Pax Christi Vlaanderen, Missio, de Interdiocesane Commissie Pro migrantibus en de Nederlandstalige media.
Op 29 maart 2014 werd Mgr Van Looy door paus Franciscus benoemd tot lid van de Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven. In datzelfde jaar werd hij verkozen tot voorzitter van Caritas Europa en in juli 2015 benoemde paus Franciscus hem in de raad van bestuur van Caritas Internationalis.
Met paus Franciscus op de synode © Osservatore romane
Op uitnodiging van paus Franciscus nam bisschop Van Looy deel aan de Bisschoppensynode over het gezin van 4 tot 25 oktober 2015 in Rome. In zijn tussenkomsten op de synode heeft hij vanuit zijn opdrachten in Caritas de klemtoon gelegd op de aandacht voor gezinnen in armoede en gezinnen op de vlucht. Als salesiaan was hij bijzonder begaan met de opvoeding van jongeren en de vele zorgen die ouders daarover hebben.
Op 15 augustus 2016 richtte hij in het bisdom Gent tien nieuwe dekenaten op. Zij vervingen de 34 bestaande dekenaten. Binnen deze tien samenwerkingsverbanden startte de groei naar 43 nieuwe parochies. Met deze hervorming had bisschop Van Looy geen andere bedoeling dan "het christelijke en het kerkelijke leven te verbinden en vitaliteit te geven aan het leven in de plaatselijke geloofsgemeenschappen".
Op woensdag 28 september 2016 werd bisschop Van Looy 75 jaar. Het bisdom vierde zijn verjaardag met het boek "Met een naam en een gezicht" en met een muzikaal verrassingsoptreden door Sioen in de kathedraal tijdens het Bisdomfeest in het jaar van de barmhartigheid op 2 oktober.
Zoals gevraagd wordt in het kerkelijk recht bood de bisschop naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag zijn ontslag aan aan paus Franciscus. Op 10 oktober 2016 verlengde paus Franciscus zijn mandaat met twee jaar.
Boek: "Netwerker van God voor de mensen"
Op woensdag 12 april 2017 werd in de Sint-Baafskathedraal het boek Netwerker van God voor de mensen voorgesteld. Het boek is het resultaat van lange gesprekken dievoormalig TERTIO-hoofdredacteur Emmanuel Van Lierde voerde met de bisschop. Het boek, uitgegeven bij HALEWIJN en geïllustreerd met uniek fotomateriaal, is geen biografie in de strikte zin en ook geen interviewboek. Het geeft wel een inkijk in leven, opvattingen en spiritualiteit van Luc Van Looy. Het kan best omschreven worden als een "geestelijk testament". Het boek verscheen ook als 'luisterboek', ingesproken door de bisschop zelf.
Op dinsdag 4 april kon de bisschop in Rome een eerste exemplaar overhandigen aan paus Franciscus.
Overhandiging boek aan paus Franciscus © L'Osservatore Romano
Opnieuw 'synodevader'
Paus Franciscus nodigde bisschop Van Looy uit om deel te nemen aan de Bisschoppensynode in oktober 2018 met als thema: De jongeren, het geloof en het onderscheiden van de eigen roeping.
Net voor zijn vertrek naar Rome vierde de bisschop zijn 77ste verjaardag. Op vrijdag 28 september 2018 bracht het bekende Gentse Madrigaalkoor een verjaardagsconcert in de Sint-Baafskathedraal. Dirigent en componist Johan Duyck maakte een gelegenheidscompositie op tekst van de bisschop.
Diezelfde avond vond ook de boekpresentatie plaats van In de Naam van de Vader. 365 fragmenten uit homiliën en toespraken van bisschop Van Looy.
Emeritus
Op woensdag 27 november 2019 werd Lode Van Hecke, abt van de abdij van Orval, door paus Franciscus benoemd tot 31ste bisschop van Gent. Bisschop Luc Van Looy werd aangesteld tot apostolisch administrator van het bisdom tot de dag van de wijding van zijn opvolger op zondag 23 februari 2020.
Op 7 februari 2020 werd afscheid genomen van bisschop Luc Van Looy met een bruisend feestconcert door het koor Abadabukileyo in de kerk van O.-L.-Vrouw Sint-Pieters in Gent. Meer dan 800 mensen woonden het concert bij. Bekijk hier een fotoreportage. Het tijdschrift Kerkplein maakte een extra-editie over 16 jaar bisschop Van Looy.
Vandaag woont de bisschop-emeritus in Scherpenheuvel.
Kardinalaat
Op zondag 29 mei 2022 kondigde paus Franciscus de creatie aan van 21 nieuwe kardinalen. Onder hen bisschop-emeritus Luc Van Looy.
Naast de vele positieve reacties op zijn benoeming, kwam er ook kritiek. Meer bepaald dat hij als bisschop van Gent niet altijd voldoende doortastend zou zijn opgetreden tegen misbruik in een pastorale relatie. Om te voorkomen dat slachtoffers van dergelijk misbruik door zijn kardinalaat gekwetst zouden worden, heeft mgr Van Looy aan paus Franciscus gevraagd hem te dispenseren (vrij te stellen) van de aanvaarding van de benoeming tot kardinaal. Paus Franciscus heeft hieraan gunstig gevolg gegeven op 16 juni 2022.
Extra editie Kerkplein © Bisdom Gent