Recordaantal bezoekers in 2018 in Sint-Baafskathedraal
Stad Gent maakte bekend dat alle musea, open monumenten en historische huizen in Gent vorig jaar samen 2.808.660 bezoekers verwelkomen. Daarmee verbreken ze alle records. Ter vergelijking: in 2017 waren er 2.583.786 bezoekers.
In de Sint-Baafskathedraal waren er voor het eerst meer dan één miljoen bezoeken, 1.026.769 om precies te zijn. Dat is 93.428 meer dan in 2017 of een stijging met 10%.
Ook het bezoek aan de Sint-Niklaaskerk kende een sterke stijging (386.449, 51.341 dan in 2017).
Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal:
Na de aanslagen in Brussel zagen we een tweetal jaar een terugloop van het aantal bezoekers. Maar dat lijkt nu helemaal voorbij.
De rector verwijst ook naar een aantal bijzondere evenementen in 2018 in de kathedraal die veel publiek lokten. Lees er meer over hieronder en bekijk een item van studenten journalistiek van de Arteveldehogeschool.
- Link naar het persbericht van Stad Gent
- Bekijk hier het item van de studenten journalistiek Lukas Bouckaert en Tom Rutsaert van Arteveldehogeschool
Vinvis Leo
Het skelet van vinvis Leo dat in de kathedraal hing en deel uitmaakte van het Out of the Box-project in het kader van 200 jaar UGent, 'overzomerde' in 2018 in de kathedraal. Begin oktober verhuisde Leo naar de campus Diergeneeskunde in Merelbeke. Leo was ook in 2018 een publiekstrekker.
Stille helden redden het Lam Gods
Ook in oktober 2018 vond de opening plaats van een opgemerkte tentoonstelling: Stille helden redden het Lam Gods.
Zorgden sommige beelden aanvankelijk voor wat controverse, de mooie inkleding en stevige documentatie lokte heel wat geïnteresseerde bezoekers.
De tentoonstelling vertelde het verhaal van de spectaculaire redding net voor het einde van de Tweede Wereldoorlog van de panelen van het Lam Gods uit de zoutmijnen in Altaussee (Oostenrijk) waar ze op bevel van Hitler waren opgeborgen met tal van andere Europese topwerken die hij veroverd had. Toen de kunstwerken in handen dreigden te komen van de geallieerden, gaf het naziregime het bevel om ze op te blazen. Het zijn de mijnwerkers die het dynamiet saboteerden en daardoor het Lam Gods en de andere kunstwerken redden van de vernietiging. De tentoonstelling was een eerbetoon aan deze "stille helden".
Met Bavo op speurtocht
Op initiatief van de vzw Monumentale Kerken Gent werd op 15 juni een educatief speurboekje voorgesteld waarmee kinderen op een ludieke manier de kathedraal kunnen ontdekken.
Het doeboekje brengt stenen en voorwerpen tot leven en helpt de kinderen om thuis te komen in een euuwenoude kathedraal die ook een huis van gebed is.
Glasraam
In het najaar kreeg de kathedraal een nieuw en monumentaal glasraam. Pas in de 19de eeuw kwamen er opnieuw glasramen in de kathedraal. De beeldenstorm had alle oude glasramen vernietigd.
Alle huidige glasramen zijn de vrucht van mecenaat en zijn ontworpen door Oostvlaamse kunstenaars.
Zo ook dit nieuwe glasraam dat ontworpen is door kunstenaar Harold Van de Perre, geboren Ninoviet die leeft en werkt in Dendermonde.
Het thema van het nieuwe glasraam is Laudato si', naar het zonnelied van Sint-Franciscus en tevens titel van de encycliek over ecologie van paus Franciscus. Op het glasraam beeldde de kunstenaar een ontmoeting af tussen de huidige paus en Franciscus van Assisi.
Het glasraam past wonderwel in de kathedraal en is "een moderne kleurencantate in glas".
Het werd onder ruime belangstelling ingehuldigd op 14 december.
Lam Gods
Alleen het Lam Gods kende een heel lichte daling van het aantal bezoeken (161.377 bezoeken is 1.460 of 0.9% minder dan in 2017). De gerestaureerde buitenpanelen zijn in hun volle pracht te bewonderen. Het onderste register van de binnenpanelen bevindt zich in het MSK voor de restauratie.
Die restauratie van het centrale paneel leverde in 2018 reeds een spectaculair resultaat op toen de restaurateurs het originele lam konden blootleggen.
Het is nu uitkijken naar het Van Eyck-jaar in 2020. Binnenkort starten de werken voor het nieuwe bezoekerscentrum dat in de zomer van 2020 zal openen. Het beroemde retabel zal dan een nieuwe plaats krijgen in de sacramentskapel in het hoogkoor en de bezoekers zullen in de crypte een unieke, virtuele rondleiding en inleiding krijgen. Dan pas zullen er echt records sneuvelen...
Interview
Studenten journalistiek Lukas Bouckaert en Tom Rutsaert van de Arteveldehogeschool interviewden rector Ludo Collin en enkele toeristen.