Sint-Paulusseminarie Drongen wordt LUCA School of Arts
LUCA School of Arts heeft het Sint-Paulusseminarie in de Beekstraat in Drongen gekocht van het Bisschoppelijke Seminarie van het bisdom Gent. Het domein werd in 1948 aangekocht door het bisdom om er tot begin van de jaren negentig de afdeling filosofie van de priesteropleiding onder te brengen. De afdeling filosofie, dat zijn de eerste twee jaren van de priesteropleiding, verhuisde in 1950 van het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas naar Gent. De laatste jaren maakte het Sint-Lievenscollege gebruik van de gebouwen voor hun internaat. Zij keren terug naar hun eigen gebouwen. Ook het dagcentrum dat gebouwen gebruikte aan de voorkant, verhuisde al eerder naar een meer geschikte locatie.
Met de komst van LUCA School of Arts behoudt het gebouw ook na de verkoop een onderwijsdoel.
LUCA School of Arts is een hogeschool gespecialiseerd in hoger kunstonderwijs, met campussen in Gent, Brussel, Leuven (het bekende Lemmensinstituut) en Genk. Het gerenommeerde Sint-Lucaskunstonderwijs, dat 157 jaar geleden werd opgericht in Gent en in handen was van de Broeders van de Christelijke Scholen, is er intussen deel van geworden.
Voorzitter Jean-Pierre Rammant van LUCA School of Arts: "Voor ons was dit een buitenkans. Wij willen een deel van onze gebouwen op het Alexianenplein in Gent verbouwen en zochten daarom een plek om naar te verhuizen voor vijf à zes jaar. Wij kunnen in de gebouwen van het vroegere seminarie trekken zonder grote verbouwingen, wat ideaal is."
Volgens Het Nieuwsblad/De Gentenaar was enige ongerustheid ontstaan in de buurt over de verkoop van het seminarie en over wat er met het park zou gebeuren.
Voorzitter Rammant stelt gerust: "Aan het park raken wij niet en ook het kasteel aan de straatkant, dat dateert uit het midden van de achttiende eeuw, gebruiken we voorlopig niet. Wij hangen af van de KU Leuven. Die heeft een grote bouwafdeling en die zal onderzoeken wat daarmee kan gebeuren."
Sinds 1994 zijn trouwens het kasteel, het park, de walgrachten en de bijgebouwen beschermd als monument.
Het Bisschoppelijk Seminarie staat vandaag onder meer in voor de renovatie van het Sint-Baafshuis (naast de kathedraal) waar nu reeds vormingen en opleidingen zijn samengebracht. In het najaar start de verdere renovatie van het geheel. De priesteropleidingen van alle Vlaamse bisdommen zijn interdiocesaan samengebracht in het Johannes XXIII-seminarie in Leuven.
Geschiedenis van het voormalig kasteel Ter Beken
Het oorspronkelijke feodale slot ‘Ter Beken’ behoorde in 1516 toe aan Gillis van der Beken, heer van Drongen. In 1748 werd het slot gesloopt en werd het huidige kasteel opgetrokken. Het domein kende verschillende eigenaars. In 1900 werd de Gentse industrieelAmand Casier, beheerder van de textielfabriek Linière St.-Sauveur op de wijk Heilig Kerst, eigenaar. Hij was ook een katholiek politicus en mocht zich baron Amand Casier de ter Beken noemen. Zijn bewoonde het kasteel tot 1940. Tijdens de twee wereldoorlogen verbleven er Duitse officieren.
Seminariegebouw
In 1948 kocht het bisdom Gent het hele domein. De afdeling filosofie van de priesteropleiding, dat zijn de eerste twee jaren, verhuisde van het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas naar Gent. In 1949-1950 werd een seminariegebouw opgetrokken naar een ontwerp van Valentin Vaerwyck. De robuuste stijl contrasteert met de elegantie van het achttiende-eeuwde rococokasteeltje. Typisch voor de massieve stijl van Vaerewyck zijn bijvoorbeeld de dakkapellen, het gebruik van bleekgele baksteen en zandsteen en de arduinen deuromlijstingen. In de gevels vindt men de wapenschilden van bisschop Callewaert, bouwheer van het seminariegebouw, van hulpbisschop Joliet en van bisschop Coppieters die het domein aankocht. Op de binnenkoer staat een arduinen kruis dat opgericht werd als aandenken aan baron Amand Casier de Ter Beken (zie foto).
Het park.
Door het optrekken van het Seminariegebouw is het vroegere uitzicht vanuit het kasteel op het park verloren gegaan en ontstond de huidige gesloten binnenkoer. Het vroegere kasteelpark was opgevat als een landschapstuin naar een ontwerp (1900) van de bekende tuinarchitect Fuchs. Door de “nieuwbouw” is het eerste deel van het park verloren gegaan. In het tweede deel is nog iets herkenbaars van de landschapsstijl waarin waterpartijen, bruggetjes en een deels ommuurde moestuin typische elementen waren. Een aantal oude bomen – vooral rode beuken – zijn nog overeind gebleven. Ook het dubbel walgrachtensysteem is grotendeels behouden: een eerste wal rond het kasteel en de “nieuwbouw”, en een tweede wal rond park en neerhof.
In het park bevindt zich het voormalig achttiende-eeuws poortgebouw, dat in de as lag van de hoofdingang van het kasteel. Het voetbalplein, gelegen achter het poortgebouw, behoorde oorspronkelijk niet tot het kasteelpark. Het werd pas in 1956 bijgekocht. Ook de kasteelhoeve is bewaard gebleven. Van de twee ingangen aan de Beekstraat heeft vooral die in de noordelijke hoek van het domein (begin Beekstraat) een mooi smeedijzer hek in Lodewijk XVI-stijl tussen fraaie arduinen geblokte pijlers met vaasbekroning. Het geklasseerde neogotische O.-L.-Vrouwkapelletje net buiten het domein, werd opgericht in 1879 in opdracht van één van de vroegere kasteelbewoners, juffrouw Theresia Van den Hecke. Het werd in 1906 eigendom van de kerkfabriek van de O.-L.-Vrouwparochie van Mariakerke.
Sinds 1994 zijn het achttiende-eeuwse kasteel, het park, de walgrachten en de bijgebouwen beschermd als monument.
(bron: Kan Ludo Collin - Archief bisdom Gent)
Bekijk hier de AVS-reportage over de nieuwe bestemming van het Sint-Paulusseminarie in Drongen.