Werken met het Bijbelboek Jona in de klas. Een getuigenis.
In mijn godsdienstlessen werkte ik met het Bijbelboek Jona in de lessenreeks ‘In handen, uit handen’. Die gaat over visies op het leven, geluk en geloven en hoe de 21e eeuwse mens daar zeer sterk mee worstelt. Het motto vandaag is namelijk dat het individu de grote verantwoordelijke is voor zijn eigen leven en geluk. In navolging van Roger Burggraeve (in ‘Hoog tijd voor een andere God’) gebruikte ik Jona als figuur waarin 21e eeuwse mens zich goed kan herkennen.
Het hoofdstuk wordt afgesloten met het bekijken van de film ‘Into the Wild’. Deze film gaat over Christopher McCandless, de jongeman die in het begin van de jaren ’90 de maatschappij in het algemeen en zijn thuissituatie in het bijzonder achter zich wou laten door in Alaska te gaan wonen. Hij woonde daar een paar maanden in een bus, maar stierf uiteindelijk van ontbering.
Een deel van de evaluatie van deze lessenreeks bestaat uit een opdracht waarin leerlingen een stelling over de film en de leerinhoud bespreken. Wie dat wil mag kiezen voor een creatieve opdracht, waarin hij of zij de link legt tussen de film en de leerinhoud. Meestal krijg ik dan een tekening van de bus, shots uit de film (soms in combinatie met een afgedrukte tekening van het Jona-verhaal) of een gedicht met wisselende kwaliteit!
Ik kreeg dit jaar echter ook twee zeer geïnspireerde taken. Eén jongen heeft zelf een lied geschreven over de film en dat voor de klas gebracht. Het strafste was echter een tekening die ik kreeg van een meisje dat worstelt met selectief mutisme. Concreet houdt dat in dat ze in de klas tegen haar klasgenoten en tegen de leraars niets zegt. De communicatie blijft meestal beperkt tot knikken of het hoofd schudden. De tekening die zij maakte was een ontroerend bewijs van het feit dat ze de leerinhoud op een zeer diepe manier had verwerkt. Haar tekening zegt alles…
Als godsdienstleerkracht doet het ontzettend deugd om God te voelen in de klas. Zeker als Hij spreekt met de stem van zij die zelden gehoord worden!