Zoeken jullie iets?
De slotboodschap van de bisschoppensynode over de nieuwe evangelisatie bevatte een dringende oproep aan alle christenen, overal ter wereld. ‘Breng mannen en vrouwen van onze tijd bij Jezus, begeleid hen naar een ontmoeting met hem.
Laat de schoonheid en de frisheid van de ontmoeting met Christus ons aanbod zijn.’
Sedert zijn aantreden vraagt paus Franciscus, in eenzelfde geest, om ‘erop uit te trekken’, om de gewone pastoraal ‘wervender en opener’ te maken, om ‘de vreugde die de ontmoeting met de Heer brengt’ te hernieuwen.
Deze oproep van de Kerk om de vreugde van het Evangelie, dienend en vierend, uit te dragen steunt op twee intuïties. Ten eerste, een verstaan van de tekenen van de tijd. ‘We zijn helemaal niet ontmoedigd door de tijd waarin we leven’, schrijven de bisschoppen, ‘het mag dan wel een verwarrende en uitdagende tijd zijn die we meemaken, maar ook deze tijd is een schepping van God. (…) Bescheiden maar beslist nemen we deel aan de wereld en zien we in onze tijd een uitnodiging om te getuigen van de Naam van de Heer.’ Ten tweede, een verstaan van het verlangen van elke mens. ‘Er is geen man of vrouw’, alluderen de bisschoppen op de ontmoeting tussen Jezus en de Samaritaanse vrouw (Joh 4, 1-45), ‘die niet, op een of ander moment van zijn of haar leven, met een lege kruik nadert tot een waterput en verlangt naar een woord dat het diepste verlangen van het hart aanspreekt.’
De aansporing van de Kerk tot een nieuwe evangelisatie is duidelijk: laat Jezus het pad van mensen kruisen, vooral daar waar het leven mensen openmaakt en hen doet reiken naar een mooi en goed leven. Laat mensen van onze tijd zien dat Jezus ontmoeten een bron van humaniteit is.
‘We worden volledig mens als we meer dan mens worden, als we God toelaten ons boven onszelf uit te tillen om onze diepste zelf te bereiken. Daar bevindt zich de bron van de evangelisatie.’ (Evangelii gaudium, 8)
Een nieuw initiatief
Met het evangelisatieproject Ontmoetingen wil het CCV in het bisdom Gent aan die oproep van de Kerk gevolg geven. Ontmoetingen is geen nieuwe strategie van evangelisatie, alsof het Evangelie een product is dat in de markt van de religies moet worden gezet. Het is wel een laagdrempelig en innovatief aanbod dat mensen wil helpen bewust worden van wat er in het leven echt toe doet: de vreugde van de ontmoeting, de genade van vertrouwen schenken en krijgen, de weldaad van vrijheid en verbondenheid. Het wil volwassenen laten ontdekken hoe, in het leven van Jezus, mensen zich door hem benaderd wisten en door hem geroepen zijn, en vervolgens diezelfde modaliteit binnenbrengen in de context van onze tijd.
Ontmoetingen wil laten zien dat het geloof op de allereerste plaats een ontmoeting is met Jezus, een ervaring die hoop en vrede brengt in het persoonlijke, het familiale en het maatschappelijke leven.
Ontmoetingen. De titel van het project zegt wat het doet. Het organiseert een ontmoeting, en wel in een dubbele zin. Het gaat om een ontmoeting met Jezus en om een ontmoeting met mensen. Waarom is die ontmoeting met Jezus zo belangrijk? Heel eenvoudig, omdat in de menselijkheid van Jezus, vooral dan in de wijze waarop hij mensen tegemoet treedt – denk aan Zacheüs, aan Nathaniël, aan Nicodemus, aan de overspelige vrouw, aan Martha en Maria, … – het verhaal van God wordt verteld. Sterker nog, in de ontmoeting met mensen vertelt Jezus niet over God maar wordt duidelijk dat Hij zelf, in zijn doen en laten, helemaal vol is van God. Vandaar dat wie Jezus ontmoet en met Hem op weg gaat, de weg naar God ziet opduiken. Maar de ontmoeting met Jezus initieert ook de ontmoeting met elkaar. Want wie Jezus ontmoet, hoort in zijn hart bepalende vragen opkomen: ‘Geloof je in de kracht van de liefde? Geloof je dat de liefde de wereld draagt? Geloof je dat de liefde kwetsuren geneest? Geloof je dat de liefde vrij maakt? Geloof je dat liefde kracht schenkt om te delen? Wie Jezus leert kennen, botst op vragen die je, in één beweging, naar de kern van je eigen leven en naar dat van anderen oriënteert. Wie ontdekt dat Jezus mensen zoekt, bevrijdt en vrienden noemt, wordt capabel om uit zichzelf te treden, naar de anderen toe te stappen, in het bijzonder naar de arme en de gekwetste mens.
Concreet
Evangeliserend. Ontmoetingen telt vier bijeenkomsten van anderhalf uur. De vier bijeenkomsten zijn telkens opgebouwd rond een ontmoetingsverhaal. Het eerste ontmoetingsverhaal, Jezus en Zacheüs (Lc 19, 1-10), vertelt over God die op zoek is naar de mens, over willen zien en gezien worden. Het tweede verhaal, Jezus en de honderdman (Lc 7, 1-10) gaat over het antwoord van de mens op dat bezoek, over vriendschap en vertrouwen schenken. Het derde verhaal, Jezus en de bezetene van Gerasa (Mc 5, 1-20) vertelt over wat God doet als je je laat vinden, namelijk genezende en reddende liefde schenken. Het vierde verhaal, Jezus en de rijke jongeling (Mc 10, 17-22) gaat over de vrijheid van het geloof, over levenskeuzes maken. De rode draad die de vier verhalen met elkaar verbindt, is de ontdekking dat het geloof een ontmoeting is met Iemand die zijn genezende en reddende liefde aanbiedt en zo de vrijheid schenkt om een weloverwogen levenskeuze te maken.
Innovatief. Elk van de vier ontmoetingsverhalen is door professionele animatiekunstenaars tot leven gebracht, precies met de bedoeling om het Evangelieverhaal zo toegankelijk mogelijk te maken. Het is een bewuste keuze om aan de hand van vernieuwende (beeld)media het Evangelie te ontsluiten. De techniek van de white board heeft op didactisch vlak vele troeven. Hij helpt om snel door te stoten tot de kern van het verhaal. Hij stimuleert de verwondering en de verbeelding. Hij helpt mensen in het verhaal stappen en bevordert de uitwisseling.
Laagdrempelig. Ontmoetingen is een initiatief bedoeld voor een kleine groep volwassenen die elkaar in een informele, vriendschappelijke en gezellige sfeer ontmoeten. De bijeenkomsten vinden plaats bij mensen thuis. Die gastheer en gastvrouw nodigen zelf vrienden, bekenden of geïnteresseerden uit. Het traject is ook heel open van opzet. Het reikt weliswaar een weg aan maar het laat verder alle ruimte aan de groep om zijwegen in te slaan en omwegen te verkennen. Er hoeft niet geleerd te worden. Er mag getwijfeld en gezwegen worden. De kern is dat de groep, samen met de begeleider, Jezus’ humaniteit op het spoor komt. Het gaat er immers om te zien hoe Jezus mensen weet te raken daar waar onvermoede levenskansen liggen.
‘Zoeken jullie iets?’
Onze seculiere tijd is een boeiende maar uitdagende tijd. Hij is een onuitgegeven context voor evangelisatie. Hij roept op om bescheiden maar vrijmoedig het geloof voor te stellen als een levenskunst.
Met het project Ontmoetingen wil CCV in het bisdom Gent haar steentje bijdragen aan de missionaire omslag van de catechese.
Een wondermiddel is dit project niet. Onze tijd is voor christenen een tijd van zoeken en proberen. Maar we moeten durven stappen zetten, want het is al stappend dat de weg zich uittekent.
Voor meer info: dieter.van.belle@ccv.beof 09 235 78 52
CCV in het bisdom Gent (auteur: Piet Raes)