20.000 vrijwilligers, onmisbaar in ons ecosysteem
20.000 christenen steken in het bisdom Hasselt de handen uit de mouwen. Onvervangbare vrijwilligers met vaak zelfs meer dan één engagement. Zo ook Myriam François en Paul Vandevoordt, naar aanleiding van de Internationale dag van het Vrijwilligerswerk plaatsen we hen even voor het voetlicht.
Paul Vandevoordt uit Sint-Truiden engageert zich al jaar en dag voor de lokale redactie van Kerk & Leven. Ook stond hij mee aan de wieg van het genootschap van de heilige Rita, leende hij zijn tijd aan Ziekenzorg, de parochie- en federatieraad en het sociaal restaurant ‘Den Teluur’.
Myriam François is dan weer voornamelijk gebeten door parochiepastoraal in de federatie Genk-Centrum. Van catechese voor eerste communicantjes over voorgaan in gebedsvieringen tot leider in de uitvaart. Ook is ze actief als pastoraal vrijwilliger in het WZC Huize Sint-Anna in Lanaken. Tot voor kort kon je haar ook tussen de boeken van de seminariebibliotheek vinden.
Hoe bent u vrijwilliger geworden?
Myriam François: Reeds als prille twintiger was ik verantwoordelijk voor bezinnings- en gebedsmomenten voor de lokale VKSJ, waar ik ook leidster was. Het lijkt me dat ik mijn zin voor engagement ook zichtbaar uitstraal, want ik heb nooit actief moeten zoeken. Anderen boden het me aan, wat ik dan ook gretig aannam. En ik ben steeds blij dat te mogen doen. Het is als een roeping voor me. Mij engageren, bijvoorbeeld in de federatie, voelt als het beantwoorden aan wat God van mij verwacht.
Paul Vandevoordt: Altijd al was ik een bezige bij, en dat was algemeen bekend. Als leerkracht zette ik me bijvoorbeeld in voor Europese projecten. Op een nieuwjaarsreceptie, vele jaren geleden, stelde onze vorige deken, E.H. Albert Thijs, me de vraag of ik me 1,5 uur per week zou willen engageren voor de eindredactie en lay-out van het parochieblad.
Mijn christen-zijn is beslist een belangrijk fundament voor mijn vrijwilligerswerk. Je bent gelovig en je wilt wat. Augustinus verwoordt op prachtige wijze de kern van vrijwilligerswerk, wanneer hij over de eucharistie spreekt: ‘wordt wat je ontvangt’. We ontvangen het lichaam van Christus, van hem die mensen de hand reikte in plaats van uit te sluiten. Zijn voorbeeld wil ik volgen.
Het bleef uiteindelijk niet bij één engagement. Wat betekent vrijwilligerswerk voor u?
Paul Vandevoordt: Die anderhalf uur eindredactie is inderdaad waanzinnig verbreed, maar ook verdiept. Ik ben altijd vrijwilliger, niet louter van negen tot vijf. Ik doe het dan ook niet om iemand anders tevreden te stellen. Ik doe het met graagte, en dan kan ik dat niet halfslachtig doen. Het mag ook best wat meer zijn, een herabonneringsactie met enkel een brief en overschrijving, dat vind ik maar niets. Dan trek ik mijn stoute schoenen aan, stap ik op de mensen af en zoek ik werkelijk contact. Je krijgt er ook veel voor terug. Lezers leren me vanuit andere invalshoeken kijken, en de vreugde die ik mag ervaren tijdens een viering van het genootschap van de heilige Rita, dat laadt me werkelijk op.
Myriam François: Vrijwilligerswerk schenkt me enorme innerlijke vreugde. Dat ik dat alles mag doen, ervaar ik bovendien als een teken van God. Hij geeft me ook de inspiratie. Wanneer nodig kan ik zonder moeite een volledige nacht doorwerken, bijvoorbeeld aan het uitwerken van een gebedsviering of catechesemoment. Het is die innerlijke vreugde die me motiveert. Vrijwilligerswerk doe je vanuit je hart, met aandacht en liefde voor de ander. Al doet het beslist ook deugd te voelen dat je iets voor iemand kan betekenen.
Vrijwilligerswerk is werkelijk een fundament voor mijn leven, ik zou het niet weg kunnen denken.
Paul Vandevoordt: Ik zag ooit een beeldhouwwerk met als titel ‘De vrijwilliger’. Een menselijke figuur gemaakt uit gevlochten metalen draadwerk, met als bijschrift “Iemand die zichzelf leeg maakt, om anderen vol te maken”. Vrijwilliger zijn betekent openstaan voor mensen, hen tegemoet komen in hun eigenheid. Bovenal ook het goede in mensen willen zien. Samen kunnen we immers meer.
Dit artikel werd gepluceerd in ons bisdomblad Samen. Meer van dit? Hier leest u hoe u zich kan abonneren.