Dekenaten halen Vredeslicht van Bethlehem naar Limburg
Ondanks de scherpe coronamaatregelen zijn de Oostenrijkse initiatiefnemers er toch in geslaagd het Vredeslicht vanuit Bethlehem naar Europa te halen. Het vuur werd ontstoken bij de kribbe in de Geboortekerk in Bethlehem door een groep Oostenrijkse scouts en zonder te doven overgevlogen naar Oostenrijk. Van daaruit vertrekt het Vredeslicht de komende dagen naar meer dan dertig landen. Op 14 december komt het vuur aan in België en vervolgens zal het zijn weg vinden naar Limburg. Het Vredeslicht heeft iets onstuitbaars, zegt Luc Herbots, deken in Genk, vandaag op de diocesane bladzijden in Kerk & Leven.
Ik ben ervan overtuigd dat het licht dit jaar nog belangrijker en krachtiger zal zijn dan anders, net omdat er zo veel andere dingen niet kunnen.
Twee jaar geleden organiseerde het dekenaat Tongeren voor het eerst in ons bisdom een officieel ontvangstmoment voor het Vredeslicht. De stille vredestocht door de stad en de vredeswake in de basiliek waren meteen een groot succes. In 2019 sloten ook de dekenaten Genk en Bilzen zich aan bij het initiatief, net als de diocesane onderwijsdienst. Het Vredeslicht is nu eenmaal een vuur dat mensen verbindt, zegt Tony Achtergael, suisse in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortebasiliek in Tongeren en één van de Vrienden van de Kerststal, de organisatie die sinds 2018 instaat voor het ontvangstmoment in de basiliek. Door de coronamaatregelen zal dat dit jaar anders verlopen. Op dinsdag 15 december om 14.30 uur is er een korte gebedsviering, waarbij onze bisschop, mgr. Patrick Hoogmartens, het Vredeslicht doorgeeft aan de dekenaten Pelt, Hasselt, Genk, Sint-Truiden, Tongeren en Beringen. Die verenigden zich in het spontaan gegroeide samenwerkingsverband Vredeslicht Limburg. Vervolgens is het aan de dekenaten, pastorale eenheden of federaties en parochies om af te spreken hoe zij het Vredeslicht verder verspreiden.
Ook als er geen erediensten zijn toegestaan en er slechts maximaal vier mensen tegelijk in een kerkgebouw mogen, zal het Vredeslicht zijn weg vinden, zegt deken Luc Herbots. Dat zal voornamelijk gebeuren in het weekend van 19 en 20 december. In het dekenaat Genk bijvoorbeeld zullen alle parochiekerken lange tijd open zijn, zodat mensen individueel het Vredeslicht kunnen komen afhalen. We moedigen iedereen aan vervolgens het Vredeslicht door te geven. Dat kan simpelweg in een glazen pot aan de deur van de buren. Voor de woon-zorgcentra en de zorginstellingen, waar kaarsen niet zijn toegelaten, lieten we speciale LED-vredeslichtjes maken. De symboliek is krachtig in zijn eenvoud.
Met het ontvangen van een kaarsje krijg je ook Jezus’ vrede aangereikt.
Dat licht en die vrede geef jij ook door aan een ander. Zo kan het echt Kerstmis worden, in een zee van licht, in een stroom van warmte en in een golf van verbondenheid.