Geloofsavond in dekenaat Pelt
In de dekenale kerk te Pelt werd de langverwachte ontmoetingsavond geopend door presentatrice Liliane Joosten. Liliane sprak met gepaste Bijbelse zinnen de avond aan elkaar; ze kondigde met aangepaste teksten de getuigen aan en opende ook zo het bezinningsmoment. De doorlopende lijn van de avond was een betekenisvol thema: Broederlijkheid in een begeesterende kerk. Broederlijkheid, ook in de getuigenissen.
Na een hartelijk welkomstwoord door deken Jan Philippe, kwam bisschop Patrick Hoogmartens ons vertellen over solidariteit; het bestaat eigenlijk overal in ons concrete leven. Als we in de diepte luisteren naar het verhaal van mensen kunnen we hen bijzondere aandacht schenken, ook zo aan de armen, en aan de schepping.
Het is nodig om wat kritisch te kunnen kijken naar onze cultuur, want broederlijkheid is méér dan redelijkheid.
Broederlijkheid kunnen we maar ontdekken als we ons vanuit onze lange traditie de Bijbelse geschiedenis eigen kunnen maken door deze te beleven vanuit ons hart. Door de liturgie diep te beleven, vanuit dit biddend hart, kunnen we de broederlijkheid ‘herontdekken’. We zijn samen onderweg, we zijn op weg om meer en meer een ‘synodale’ kerk te worden.
De vier getuigen vertelden aansluitend over hun gelovig leven. Het waren erg persoonlijke getuigenissen, volledig gediept uit eigen ervaringen en belevingen.
Walter Timmermans vond na het overlijden van zijn te vroeg gestorven jonge vrouw en moeder van zijn kinderen een diepe troost in de begeleidingsgroep ‘Rouwenden nabij’. Hij blijft er hoop, moed en kracht halen uit het ondersteunen van andere rouwenden, en staat deze anderen broederlijk nabij in hun rouwen.
Mark De Vroede vertelde over zijn opgroeien in geloof, hoe het geloof een werkwoord was geworden,
want in ‘geloven’ zit het woord ‘love’, en dat is waar het om gaat: liefhebben, elkaar liefhebben, naastenliefde.
Broederlijkheid is heel belangrijk in het leven, maar ook de zusterlijkheid: door hem de ‘brusterlijkheid’ genoemd.
Jan Cosemans vond in de Façenda te Hamont-Achel blijvende, zelfzekere hoop terug en een groot vertrouwen. Hij vroeg zich af of er bij broederlijkheid ook ‘moederlijkheid’ in één adem kon gezegd worden, want zonder zijn moeder, die hem erg ondersteunde en aanmoedigde, wist Jan niet of hij zover zou zijn gekomen.
Anita Ramaekers tenslotte getuigde van haar werk in het rusthuis, haar samenwerken met jongeren in vormselcatechese, het begeleiden van ouders van dopelingen. Ze vertelde intens over hoe ze voldoening vindt in het werken met jongeren, en hen Jezus leert kennen, het luisteren naar ouderen, het beluisteren.. wat ook een diepe broederlijkheid is.
Het gebedsmoment werd aangekondigd en voorgegaan door deken Jan Philippe en Marleen Nulens, lid van het team pastorale eenheid Pelt. Er werd voorgelezen uit de encycliek ‘Fratelli Tutti’, het Gods Woord (Johannes 15) werd gelezen en daarna zongen we samen: ‘Dat het licht in ons mag blijven branden, ‘t laaiend vuur, het dove niet.’
Samen bidden en samen zingen; het blijft een grote deugd. Koor Zonnedauw uit Hechtel-Eksel luisterde met zeer mooie liederen het gebedsmoment op en stond in voor de intermezzo’s tussen de getuigen.
Na het gebedsmoment werd er gevraagd aan de bezoekers om - indien gewenst - met de getuigen even verder te willen praten in de daartoe aangewezen spreekhoeken, en een antwoord te noteren op de schrijfmuur waarop de vraag vermeld stond: ‘Het nieuwe dekenaat doet je dromen van….’
Daarna werd de ‘markt’ geopend: 17 ‘kraampjes’ konden op dat moment officieel openen. Er was o.a. een stand van Els Agten en Ria Thaens van dienst parochiecatechese over de sacramenten en het vormsel, een stand van IJD door Marriet Grouwels met een ‘eendjesvisbak’, een ’25 % revolutie-kwis’ door Dana Vanduren van Broederlijk Delen, een stand met honig en info over de imkerij door Jan Cosemans, een Meditatieve schilderstand door Koen Lemmens, K&L en Tertio door resp. Hans Medart en Karine Heyndrickx. Raf Lust stond er met zijn stand ‘Space for Grace’, Rina Maes met de stand ‘Godly Play’, wat beiden een groot succes was. Er was ook een troostplek te bezichtigen, artistiek gecreëerd door enkele dames van Ferm uit Hamont-Achel. De stand van Focolare kreeg veel aandacht door zeer geslaagde slogans rondom een verlichte wereldbol.
De ontmoetingsavond was een ‘echte’ ontmoetingsavond: niets ‘moest’, ontmoeting stond bovenaan. Bij de start van het nieuwe dekenaat konden heel wat mensen uit de pastorale eenheden elkaar nu voor het eerst ‘live’ zien, wat door coronatijd niet mogelijk was. Voor velen was het ook een hartelijk weerzien. De rijke keuze aan lekkere hapjes en drankjes verhoogden de gemoedelijke sfeer.
Bij het afscheid werd er meerdere keren een heel hartelijke ‘Dank u wel’ gezegd aan deken Jan, en er werd herhaaldelijk gevraagd om een dergelijke avond nogmaals in te richten. Alle bezoekers mochten een klein geschenkje ontvangen; in een organzazakje twee geurtheelichtjes; met de vraag door deken Jan om deze te willen branden in broederlijkheid; de lekkere geur mee te nemen naar anderen toe, en zelf een lichtje te willen zijn voor iedereen. ‘Wees aanstekelijk’.
Dekenaat Pelt
Eveline Lemmens, dekenaal secretaris