Helpen zonder te oordelen
De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt op 28 juli opnieuw aandacht voor virale hepatitis, een leverontsteking veroorzaakt door een virus. Met de jaarlijkse Wereld Hepatitis Dag wil de WHO een groter bewustzijn creëren, want de infectie kan levercirrose of leverkanker veroorzaken. In België komen voornamelijk hepatitis A, B en C voor. Tegen die eerste twee bestaat een vaccin, tegen die laatste niet.
Een snelle diagnose is dan ook cruciaal om onomkeerbare leverschade te voorkomen, zegt de Hasseltse Melissa Spina in Kerk & Leven deze week. Melissa is hepatitis C-verpleegkundige bij zorGGroep Zin, een fusie tussen de Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen Limburg en de Vereniging Geestelijke Gezondheidszorg, en betrokken bij het project Heppi 2 C U, lees Happy to see you. Als we tijdig mensen die behoren tot een risicogroep kunnen testen en hen indien nodig kunnen behandelen, is er geen enkel probleem. Hepatitis C kan met de huidige antivirale geneesmiddelen vlot genezen. Er zijn nauwelijks bijwerkingen, maar ze bieden weliswaar geen immuniteit. Hepatitis C is overdraagbaar via besmet bloed en komt daardoor vaker voor bij injecterende drugsgebruikers of bij dak- en thuislozen. Daarom zullen we volgende week op verscheidene plekken in Limburg gratis sneltests uitvoeren bij die doelgroepen, maar ook bij andere kwetsbare personen die vaak sociaal uitgesloten worden in de samenleving, zegt Melissa Spina.
Wie zich laat testen, ontvangt een zogenoemde goodiebag met allerlei hygiënische producten, geschonken door het bisdom Hasselt.
De sneltest gebeurt via een vingerprik en na een kwartier kennen we al het resultaat. Bij een positieve uitslag zullen we ter plekke een bloedafname doen, omdat we weten dat onze cliënten niet vlug naar een arts gaan. Die stalen worden onderzocht door het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, waar de artsen me op de hoogte zullen houden van een eventueel positief resultaat. In dat geval zal ik samen met de cliënt naar de arts gaan, als steun, maar ook omdat ze vaak niet alles begrijpen. Doorgaans zijn ze na drie maanden al genezen.
Frank Deloffer, bisschoppelijk gedelegeerde voor diaconie en caritas gaf van harte zeventig hygiënische kits mee. Christus geeft ons het voorbeeld van de voorkeursliefde voor de armen en de zwakkeren. Daarom vind ik het zo belangrijk om projecten als deze te steunen. Zo proberen we connectie te zoeken met initiatieven die zich net als wij voor zwakkeren inzetten, en hopen we ook een positieve link met de katholieke Kerk te leggen.
Lees het volledige interview via www.kerkenleven.be