Katholiek Onderwijs viert Festival van de Hoop in Hasselt
Leerkrachten, directies, begeleiders en bestuurders van het basis-, secundair en hoger onderwijs uit het bisdom Hasselt namen op 20 september deel aan het eerste Festival van de Hoop. Het werd een sfeervolle zomeravond met veel muziek, TED- en andere talks, dialoogtafels, workshops en belevingsactiviteiten. Het was een feest van verbondenheid, zegt Francis Loyens, bisschoppelijk gedelegeerde voor het onderwijs. Deelnemers deden niet alleen inspiratie op voor de dagelijkse werking in de school, maar werden ook gesterkt in hun geloof en in vertrouwen in de kracht van het christelijke opvoedingsproject.
De deelnemers konden onder meer luisteren naar zuster Jeanne Devos en haar nicht Julie Hendrickx (auteur van Alsof de Weg ons zocht). Ze kregen als boodschap mee: De weg van de hoop begint altijd met iets kleins, vanuit het zich niet neerleggen bij een situatie. En dan stap voor stap. Hoop gaat altijd gepaard met solidariteit en kansen geven aan elkaar.
Dat klonk ook bij priester Johnny Demot: De kleine druppels zorgen ervoor dat de gloeiende plaat afkoelt. En wanneer mensen hun kwestbaarheid bij elkaar durven te leggen, dan is dat een teken van hoop. Islamleraar Bahattin Kocak getuigde: Er is geen andere weg dan die van de hoop. Op momenten van weemoed en zorg is mijn geloof een bron van hoop. ‘Wanhoop niet aan de barmhartigheid van Allah.' De volgehouden inzet voor de dialoog met andersdenken komt voort vanuit mijn geloof.
Tijdens het festival werd het nieuwe jaarthema van Katholiek Onderwijs Vlaanderen gelanceerd: Handen vol hoop. Het thema is geïnspireerd op de parabel van de zaaier, met als boodschap te blijven vertrouwen in de kiemkracht van elk zaadje, en te geloven in een toekomst zoals God die gedroomd heeft.