© Bisdom Hasselt via canva.com
Aan de slag met dopelingen en hun ouders (bisdom Hasselt)
Wat vind je op deze pagina?
- De liturgie van het doopsel
- Doopvoorbereiding
- Voor ouders
- Voor kleuters en eerste communicanten
- Thuis aan de slag gaan
- Maria Lichtmis
1. De liturgie van het doopsel
Algemene informatie over het (kinder)doopsel
Doopliturgie: modelvieringen en suggesties
Doopsel in een zondagse eucharistieviering (bisdom Brugge) Het doopsel van meerdere kinderen (bisdom Brugge) Keuzeteksten voor de doopliturgie (bisdom Brugge) Homiletische suggesties voor de doopheer (bisdom Brugge) Standaarddoopviering en keuzeteksten (PE Tabor Peer) Voorbeelden van doopselvieringen (4ingen)
2. Doopvoorbereiding
Voor ouders
- De doopdoos. Spreken over geloofsopvoeding en het doopsel aan de hand van een doos met dagdagelijkse voorwerpen. Elk voorwerp verwijst naar een symbool of ritueel uit de doopselviering. Deze doos is ook uit te lenen in de docdienst.
Doopdoos © Els Agten
- Het sprookje van Klein Duimpje - steentjes achterlaten. Spreken over geloofsopvoeding en het doopsel aan de hand van het verhaal van Klein Duimpje en de symboliek van de steentjes.
- De blokkentoren. Spreken over geloofsopvoeding en het doopsel aan de hand van een blokkentoren. Wij halen de volgorde door elkaar en bouwen de symbolen en rituelen rond het doopsel op als een toren van de basis naar de top.
- Geloofsopvoeding zit in kleine dingen. Spreken over geloofsopvoeding en het doopsel aan de hand van de voorwerpen en gebaren die we vanuit onze opvoeding meekregen, die we niet willen loslaten en misschien wel doorgeven aan ons kind, ook al kennen we de diepere achtergrond er niet (meer) van.
- Rituelen in ons leven.Spreken over geloofsopvoeding en het doopsel aan de hand van de rituelen in ons leven.
- Samen op weg naar het doopsel. Spreken over geloofsopvoeding en het doopsel met aandacht over de motivatie om je kind te laten dopen, de symbolen en rituelen van het doopsel en geloofscommunicatie met kinderen.
- Sleutels voor het leven. Spreken over geloofsopvoeding en het doopsel aan de hand van het symbool van de sleutel.Deze methodiek is ook uit te lenen in de docdienst.
Werkvorm sleutels © Els Agten
- De doos. Ouders op een ongedwongen en visuele manier laten kennismaken met het christelijk geloof. Vertrekpunt is een doos met allerlei dagdagelijkse voorwerpen die tegelijkertijd ook een opstapje zijn naar het christelijk geloof.
- Toelichting bij het boekje 'Ik word gedoopt' (bisdom Brugge). Het boekje bestaat uit drie delen: (1) de betekenissen van het doopsel; (2) de orde van dienst van de doopliturgie; (3) de geschiedenis van het sacrament van het doopsel.
- Concrete werkmodellen voor de voorbereiding op de kinderdoop (bisdom Brugge). Het document bevat een aantal gebedsmomenten en werkvormen om met ouders aan de slag te gaan.
Voor kleuters en eerste communicanten
- Ik ga op tocht en ik neem mee... Een nieuwe interactieve werkvorm voor doopvoorbereiding voor jonge kinderen. De methodiek biedt op een speelse manier inhoud aan en sluit aan bij het boekje ‘Ik word vriendje van Jezus’. Er zijn twee delen: een gemeenschappelijke samenkomst en een spelbord om thuis aan de slag te gaan.
Doopvoorbereiding 'Ik ga op tocht en ik neem mee' © Els Agten
- 'Ik word vriendje van Jezus'. 6-jarigen voorbereiden op het doopsel. Te koop in de winkel van het Pastoraal Informatiecentrum (PIC)( €8).
- Pastorale eenheid Land van Galilea Oudsbergen bezorgde ons een reeks PowerPointpresentaties voor kinderen die op 6-7-jarige leeftijd gedoopt worden en hun ouders.
- Interesse in een kwartetspel rond het doopsel? Stuur Els een mailtje.
Doopselkwartet © Els Agten
- De reeksen Mosterdzaadjes (NT) en Manna (OT). Een reeks van hertalingen van Bijbelverhalen voor kinderen met telkens een denkvraag, een doe-tip en een kort gebed.
- Het Godly Play-verhaal van het doopsel. Dit verhaal is ook uit te lenen in de docdienst.
Godly Play-verhaal van het doopsel © Els Agten
- Digitale reeks over het doopsel voor kinderen vanaf 7 jaar en hun familie (bisdom Antwerpen). Kinderen die als baby gedoopt werden, kunnen via deze digitale reeks terugblikken op hun eigen doopsel. Samen met hun familie kunnen ze zo verder nadenken over wat het betekent om gedoopt te zijn. Kinderen die nog niet gedoopt zijn, kunnen via deze digitale reeks het doopsel verkennen. Samen met hun familie kunnen ze zo toeleven naar het doopsel op schoolleeftijd. De stappen van een doopviering komen aan bod via video’s met getuigenissen, toelichtingen en opdrachten.
- Het doopsel op schoolleeftijd (bisdom Brugge). Drie doopbijeenkomsten met als thema 'namen en handen', 'licht en olie' en 'water'.
3. Thuis aan de slag gaan
- Wij vieren samen feest. Een doopsel. Met het doopsel van een kindje vieren we het geschenk van het nieuwe leven en de opname van het kindje in de gemeenschap van christenen. De naam van het kindje wordt genoemd, het kindje wordt gedoopt en gezegend en de dankbaarheid om haar of zijn leven wordt uitgesproken. Dit mag ook doorklinken op het feestelijk samenzijn of de babyborrel na het doopsel in de kerk: in de uitnodiging, in de aankleding van de tafel en de ruimte, in woorden en symbolen en in kleine, subtiele impulsen aan tafel.
- Graag samen is het intergenerationele project van IDGP (Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal). De website bundelt initiatieven en materiaal voor jong en oud samen. Gezinnen en geloofsgemeenschappen vinden hier impulsen, ideeën en kant-en-klaar materiaal om te groeien naar meer ‘samen’ over generatiegrenzen heen. Voor gezinnen is de pagina Kleurrijk jaar interessant met o.a. een impuls over het doopsel.
- Geloven thuis is een ontmoetingsplek voor ouders met jonge kinderen. Je vindt informatie, materiaal en ideeën voor de geloofsopvoeding thuis. Iedere maand is er een nieuw centraal thema.
4. Lichtmis
Lichtmismateriaal 2025 Lichtmis-luisterwandeling (PE Sint-Jozef Kinrooi) ‘Op zoek naar het Lichteiland’. Lichtmis-luisterwandeling (IDGP) Kleurrijk jaar: Maria Lichtmis Lichtmis op de website van kinderwoorddienst.nl Lichtmis op de website van Geloven Thuis Lichtmis op de website van Bijbel in 1000 seconden Mijmeren rond Maria Lichtmis (Elisabethwebsite) Info over Lichtmis op de website van gezinspastoraal.be
Lichtmis © canva.com
Laatste aanpassing op 08/04/2025 om 15:00