Zusters nemen afscheid van abdijsite Herkenrode
De komende maanden verlaten de zusters kanunnikessen van het Heilig Graf het klooster op de abdijsite van Herkenrode, in Kuringen. De laatste zes zusters, allen tussen 86 en 93 jaar, verhuizen naar een woon-zorgcentrum in Hasselt. Zo komt er, een jaar na de overname van het klooster door Toerisme Vlaanderen, een einde aan het religieuze leven op de historische site. Op kerstdag vindt in de kloosterkerk de laatste viering plaats voor het publiek.
Zoals bekend werkt Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met vzw Herita, sinds begin dit jaar aan een nieuwe toekomst voor de site. Zo krijgt Herita vanaf 2023 de site in erfpacht en zal ze de toekomstplannen in de praktijk brengen. Die plannen vertrekken vanuit de unieke ziel en rijke geschiedenis van de abdij.
We zijn erkentelijk dat er een goede oplossing is en dat er zorgzaam wordt omgegaan met de locatie, zegt zuster Magda De Graeve, die na de ziekte van priorin Patricia Froyen in 2019, administratrix of tijdelijke overste werd van het klooster, maar er zelf niet woont. De zusters mochten weliswaar in hun vertrouwde omgeving blijven, maar organisatorisch werd het moeilijk voor hen. Het klooster is een groot gebouw met trappen en vraagt bovendien veel onderhoud. Ondanks de goede zorgen van de zes personeelsleden en de talrijke vrijwilligers drong een definitieve oplossing zich op. We beseffen dat het nieuws hard aankomt voor hen, maar ook voor de talrijke kerkgangers die wekelijks naar de viering kwamen.
Gastvrije plek
De zusters kanunnikessen van het Heilig Graf van de priorij Sion in Bilzen kochten in 1972 de historische gebouwen en het abdissenkwartier van de voormalige cisterciënzerinnenabdij, die in de twaalfde eeuw in Kuringen werd gesticht. Tussen de Franse Revolutie (1789-1799) en de jaren 1970 was er louter verval, maar de zusters durfden een gewaagde restauratie aan te gaan en van Herkenrode opnieuw een warme en gastvrije plek te maken. Een immense uitdaging, waarin ze zonder meer slaagden, zegt zuster Hannah Geysens, generaal-overste van de internationale associatie van de orde van reguliere kanunnikessen van het Heilig Graf. Bij hun komst in 1974 openden ze in het abdissenkwartier een levendig bezinningscentrum, dat tot 2012 een begrip was in Limburg. In die jaren verbleven er 24 zusters. Midden jaren 1980 lieten de zusters dan het huidige klooster en de moderne kloosterkerk optrekken.
Ze legden aldus de kiem voor nieuw leven op deze bijzondere site.
Met de opheffing van het klooster op de Herkenrodesite in Kuringen blijven er in Vlaanderen nog twee priorijen over, die deel uitmaken van de internationale associatie van de orde van reguliere kanunnikessen van het Heilig Graf. In Tongerlo en Brugge verblijven respectievelijk negentien en zestien zusters. Ook daar denken we na over de toekomst, maar als internationale orde moeten we het bredere verhaal durven te blijven zien, besluit zuster Hannah. In tegenstelling tot het verouderingsverhaal van westerse gemeenschappen zien we het religieuze leven in onze Afrikaanse stichtingen groeien. Onze spiritualiteit blijft dus voortbestaan en daar zijn we blij om.
Meer lezen? Vandaag vindt u in Kerk & Leven een uitgebreid interview met zuster Hannah en zuster Magda.