Britse archeoloog: 'Ik heb het huis van Jezus' ouders ontdekt'

Volgens Israëlische archeologen is er meer onderzoek nodig voor een correcte datering.
26/11/2020 - 14:26

De Britse archeoloog Ken Dark, die al 14 jaar opgravingen doet onder een klooster in Nazareth, is ervan overtuigd dat hij de fundamenten van het huis van Jozef en Maria, waar Jezus is opgegroeid, heeft teruggevonden. Dark is hoogleraar archeologie en geschiedenis aan de universiteit van Reading in Engeland. De ruïnes van de typische gezinswoning uit de eerste eeuw bevinden zich onder het klooster van de zusters in het centrum van Nazareth. Ik ben nog geen enkele beroepsarcheoloog tegengekomen die aan mijn interpretatie twijfelt.

De vondst gebeurde in een grotkerk uit de vierde eeuw. De woning dateert uit de eerste eeuw. De archeoloog sluit niet uit dat op deze plaats, gezien het symbolische belang van de locatie, ook in de eerste eeuw al een kerk werd gebouwd. Een krachtig argument is de hoge kwaliteit van het gebouw. De bouwer had een zeer goed begrip van de verwerking van stenen. Dit komt overeen met de beschrijving van Jozef in de Bijbel. Het oude Griekse woord 'tekton' wordt gewoonlijk vertaald als 'timmerman', maar het beschrijft in werkelijkheid een vakman die vertrouwd is met bouwen.

Bovendien was de kerk die later boven het huis werd gebouwd de grootste Byzantijnse kerk van Nazareth in de periode van de 5de tot de 7de eeuw. De enig mogelijke verklaring daarvoor is dat deze plaats voor de eerste christelijke gemeenschap van erg groot belang moet zijn geweest. Nog een bijkomend argument is dat het klooster van de zusters van Nazareth vlakbij de beroemde kerk van de Aankondiging staat. Volgens de Bijbelse overlevering verscheen de aartsengel Gabriël hier aan Maria. De locatie van de kerk van de zusters werd dus als minstens even belangrijk beschouwd als deze aankondiging zelf.

Is dit het huis van de Jozef en Maria?
Is dit het huis van de Jozef en Maria? ©Ken Dark

Rest nog de belangrijke vraag waarom het dan zo lang heeft geduurd voordat iemand zich het grote belang realiseerde van deze plaats. Een beknopte studie van de beroemde Franciscaanse archeoloog Bellarmino Bagatti uit de jaren 1930 sloot de mogelijkheid uit dat er op deze plaats iets van groot belang was te  vinden. Maar Bagatti onderzocht echter niet het hele kloostercomplex en negeerde de archieven van eerdere opgravingen.

De archeoloog Yardenna Alexandre, van de Israëlische Overheid voor de Antieke Oudheid, stelt dat het vandaag nog heel moeilijk is vast te stellen uit welke periode de oudste resten dateren. Wegens een gebrek aan belangstelling zijn de zusters op deze site die in 1880 werd ontdekt dan maar zelf, zonder de nodige competentie, met de opgravingen gestart. Daarbij werd veel vernield. Er moet een nieuwe wetenschappelijke opgraving plaatsvinden. Maar zelfs dan is het vrijwel onmogelijk vast te stellen wie de oorspronkelijke bewoners zijn geweest.