Deense bisschop wordt voorzitter Lutherse Wereldfederatie

De nieuwe voorzitter heeft een rijke ervaring op het vlak van de oecumene en humanitair werk.
18/09/2023 - 10:24
Henrik Stubkjær
Henrik Stubkjær ©LWF/Albin Hillert

Bisschop Henrik Stubkjær (61), een theoloog van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Denemarken en sinds 2014 ook bisschop van Viborg (Midden-Jutland), is dit weekend tijdens de algemene vergadering in de Poolse stad Krakau met 274 van de 319 stemmen verkozen als nieuwe voorzitter van de Lutherse Wereldfederatie, het overlegorgaan van lutherse kerken wereldwijd. Hij is getrouwd en heeft 4 kinderen. Naast een opleiding theologie  behaalde hij ook een graad in NGO-management aan de Kopenhagen Business School. De Lutherse Wereldfederatie werd in 1947 opgericht. Zij vertegenwoordigt 77 miljoen lutheranen uit ca. 150 landen en heeft haar hoofdkwartier in Genève. 

De nieuwe LWF-voorzitter benadrukt het belang van de dienstverlening van kerken aan mensen in nood.

Henrik Stubkjær kondigde na zijn verkiezing als nieuwe voorzitter aan dat hij werk wil blijven maken van de zorg voor zwakken en onderdrukten, de uitbouw van gezamenlijke missie-initiatieven en het zoeken naar antwoorden op de belangrijkste oecumenische uitdagingen. ‘Ik beschouw het als mijn verantwoordelijkheid om diversiteit te garanderen en ervoor te zorgen dat alle stemmen worden gehoord.’

De Deense bisschop beschikt over een bijzonder rijke pastorale ervaring op het vlak van diaconaal en humanitair werk, evenals de oecumene. Hij was bijna tien jaar lang algemeen secretaris van de Deense humanitaire organisatie DanChurchAid (DCA) en werd daarna in 2014 bisschop van Viborg. Van 2016 tot 2019 was hij voorzitter van de Nationale Raad van Kerken in Denemarken. Sinds het vorige overleg in Namibië is hij lid van het bestuur van de Lutherse Wereldfederatie en leidinggevende bij ACT Alliance, een soort tegenhanger van het internationale katholieke Caritasnetwerk.  Henrik Stubkjær is momenteel ook voorzitter van een organisatie die daklozen in Denemarken helpt om hun alcohol- en drugsverslaving te overwinnen.

Bron: LWF/Vaticannews.va