Relikwie van Thomas Becket terug naar Canterbury

De kathedraal waar Thomas Becket begraven ligt, werd een van de belangrijkste bedevaartsoorden van de westerse christenheid.
01/03/2020 - 11:00
De tuniek van Thomas Becket
De tuniek van Thomas Becket ©Canterbury Cathedral

Naar aanleiding van de 850ste verjaardag van de moord en 800 jaar nadat ze op bevel van koning Hendrick VIII uit de crypte werd verwijderd, keert een relikwie van de Engelse katholieke geestelijke Thomas Becket (1120-1170) van 4 juli tot 3 augustus vanuit Rome terug naar de kathedraal van Canterbury. Thomas Becket werd op 29 december 1170 door vier ridders vermoord, na een conflict met de Engelse koning Hendrik II (1133-1189) over de suprematie van de kroon of de Kerk. Na zijn gewelddadige dood groeide zijn populariteit en werd hij een heilige, mee omdat er vele wonderen aan hem werden toegeschreven

In 1173 verklaarde paus Alexander III Becket heilig.

Als onderdeel van de herdenking Becket2020 en dankzij een akkoord met het Vaticaan keert de met bloed besmeurde tuniek van de heilige, die Thomas Beckett tijdens de moord zou hebben gedragen en in de Santa Maria Maggiorebasiliek in Rome wordt bewaard, terug naar Canterbury. Een studie uit 1992 bevestigde dat de relikwie dateert uit de tijd dat Becket werd gedood. De stoffelijke resten van de heilige bevinden zich nog altijd in een graf in de kathedraal van Canterbury.

De komst van de relikwie valt samen met de Lambethconferentie, het overleg van de belangrijkste anglicaanse kerkleiders uit de hele wereld, die op dat moment in Canterbury plaats heeft en moet ook helpen om die bijeenkomst in historisch perspectief te plaatsen. Vele bisschoppen die deze bijeenkomst bijwonen, hebben geloofsvervolging al van dichtbij ervaren in eigen land. Verantwoordelijken van de kathedraal wijzen erop dat de komst bovendien samenvalt met een grote toeloop van toeristen tijdens het zomerseizoen.

Bron: C of E/Christian Today/I.media