Welzijnszorg: ‘De strijd tegen armoede winnen we samen’

Zowel federaal, gewestelijk als gemeentelijk moet armoedebestrijding opnieuw bovenaan de agenda, zegt de organisatie.
23/10/2023 - 13:36
Campagne 2023
Campagne 2023 ©Welzijnszorg

De campagne van Welzijnszorg, die jaarlijks tijdens de periode van de advent wordt gehouden, staat dit jaar in het teken van het thema ‘De strijd tegen armoede winnen we samen’. In de aanloop naar het verkiezingsjaar 2024 en na de moeilijke jaren door de coronacrisis en de actuele crisis in Oekraïne, die de levenskosten vorige winter de pan liet uitswingen, wil men armoedebestrijding zo hoog mogelijk op de politieke agenda plaatsen. Voor vele landgenoten is de armoede een dagelijkse realiteit. ‘Bovendien heeft de armoede een negatief effect op de gezondheid, onderwijskansen, kansen op waardig werk en de kans op degelijke huisvesting.

Armoede zorgt voor sociale uitsluiting en duwt in een maatschappelijk isolement.

Welzijnszorg wil politici en samenleving overtuigen om meer structurele investeringen te doen om armoede terug te dringen. Deze investeringen zijn eigenlijk een kwestie van gezond verstand: zij verdienen zichzelf terug. Ze zorgen ervoor dat de samenleving gelijker wordt en dat iedereen menswaardig kan deelnemen aan die samenleving. Kiezen voor een sociaal systeem waar mensen zich kunnen ontwikkelen, vergroot de sociale mobiliteit en wanneer wij mensen ondersteunen om hun potentieel te bereiken, dan dragen zij ook bij aan de samenleving.’ 

Concreet wil Welzijnszorg dat vertaald zien in een versterking van de sociale zekerheid, een versterking van publieke diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en openbaar vervoer en de bevordering van een sterkere beleidsparticipatie van mensen in armoedesituaties. 

Bron: Welzijnszorg