Willy Bombeek wint Nederlandse prijs voor inclusie van lgbti

Stichting RK homo-emancipatie reikt zijn jaarlijkse Graalbokaal Award uit aan Willy Bombeek van het Vlaamse aanspreekpunt Homoseksualiteit en geloof.
22/04/2024 - 10:03

In september 2022 besloten de bisschoppen om binnen de Vlaamse katholieke Kerk de pastorale zorg en begeleiding van homoseksuele personen structureel te verankeren met de oprichting van het aanspreekpunt ‘Homoseksualiteit en geloof’. Bezieler en trekker daarvan is Willy Bombeek.

Op zaterdag 20 april ontving hij in het Nederlandse Limmen de Graalbokaal Award, een prijs van de Stichting RK homo-emancipatie. De naam verwijst naar de middeleeuwse sage van de heilige Graal, die symbool staat voor het zoeken naar inzicht, geluk en liefde. Met haar prijs wil de organisatie een persoon of instantie belonen die ‘zich inspant om het taboe op homoseksualiteit in de katholieke Kerk te doorbreken’.

De prijs bestaat uit een geldbedrag, een persoonlijke zilveren trofee en een bronzen sculptuur als wisseltrofee. Willy Bombeek schenkt het geldbedrag aan de zorgboerderij van zijn goede vriend en Brussels pastoor Johnny De Mot, waar mensen in armoede en met grote zorgen op vakantie kunnen komen en even uitrusten. ‘Bij Johnny haal ik de inspiratie voor veel van wat ik doe. Toen ik het eens over zijn grote zorg voor mensen uit de lgbti-gemeenschap had, zei hij: ‘Oh, maar voor mij zijn ze geen homo’s, maar gewoon parochianen.’ Dat is het. Voor mij is hij een echte herder.’ 

Aan het publiek op de prijsuitreiking, bij wie de veroordelende woorden van kardinaal Eijk op de dag van de Missionaire Parochie eerder deze maand nog vers in het geheugen lagen, gaf Bombeek de boodschap mee: ‘Laat u niet ontmoedigen, maar ga verder op stap met mensen die je aanvaarden en bereid zijn om mee te werken aan inclusie van lgbti in de Kerk. Blijf het gesprek aangaan, niet om te overtuigen, maar om je stem te laten horen.’

Priester Jan Veldt reikt de Graalbokaal Award uit aan Willy Bombeek.
Priester Jan Veldt reikt de Graalbokaal Award uit aan Willy Bombeek. ©Stichting RK homo-emancipatie