Kardinaal De Kesel: ‘Paus staat voor Kerk die niemand uitsluit’
Maandag werd wereldwijd de tiende verjaardag gevierd van het pontificaat van paus Franciscus. In ons land gebeurde dat met een eucharistieviering in de prachtige Onze-Lieve-Vrouw ter Kamerenkerk in Brussel waarin kardinaal Jozef De Kesel voorging, in concelebratie met de pauselijke nuntii mgr. Franco Coppola en mgr. Noël Trenor, de bisschoppen van ons land, abten en andere religieuze verantwoordelijken. Vertegenwoordigers van de orthodoxe, protestantse en anglicaanse Kerken en van de moslimgemeenschap en heel wat diplomaten tekenden eveneens present, naast vele gelovigen uit alle hoeken van ons land. Ook koning Albert en koningin Paola hielden eraan deze bijzondere verjaardag mee te vieren.
In zijn homilie onderstreepte kardinaal De Kesel welke Kerk paus Franciscus voor ogen staat: Een Kerk, open op de wereld, met een grote liefde voor de mensen en met een barmhartigheid die niemand uitsluit. Evangelii gaudium zet vanaf het begin de grondtoon van heel zijn pontificaat tot hiertoe.
Al bij aanvang van deze exhortatie heeft hij het over een Kerk ‘en sortie’, een Kerk die naar buiten treedt.
Een missionaire Kerk. Niet uit veroveringsdrang. Maar wel een Kerk die niet zodanig gevangen zit in haar gevestigde stellingen en gewoonten dat ze de tekenen van de tijd niet meer ziet en niet meer in staat is te onderscheiden wat God hier en nu van zijn Kerk verlangt.
Een Kerk 'en sortie'
Zo’n Kerk schuwt de periferie niet, vervolgde de kardinaal, en dan vooral niet de humanitaire periferieën: zij die leven aan de rand van de samenleving, naar wie niet geluisterd wordt, die niet meetellen omdat ze arm zijn of oud. Zij die omwille van hun kleur, geaardheid of overtuiging misprezen worden. De zovelen op de vlucht voor armoede, oorlog en geweld en voor wie geen plaats is in de herberg.
Kardinaal De Kesel:
Juist omdat geloof en religie vandaag zo sterk geprivatiseerd worden, is het zo belangrijk te wijzen op de maatschappelijke betekenis en relevantie van het geloof en het Evangelie.
Zoals het Tweede Vaticaans Concilie zo indrukwekkend gepleit heeft voor een Kerk die meeleeft met de vreugden en de hoop, maar ook met het verdriet en de angst van de mensen. Een Kerk die meezoekt naar antwoorden op de grote uitdagingen die vandaag de onze zijn. Zoals paus Franciscus het doet in zijn laatste encyclieken, Laudato Si’ en Fratelli tutti. Het is een kerkelijk spreken, gericht tot medechristenen, maar waarin heel de mensheid zich betrokken voelt. Zo krijgt het Evangelie een grote geloofwaardigheid voor de hele wereld.
Tweede Vaticaans Concilie
Kardinaal De Kesel rondde zijn indringende homilie af met erop te wijzen hoezeer het de vernieuwing van het Tweede Vaticaanse Concilie zelf is die in paus Franciscus tot leven komt en waartoe hij ons onophoudelijk oproept om die met groot vertrouwen verder gestalte te geven. Kardinaal De Kesel: Hervorming en vernieuwing, niet alleen van die of die groep in de Kerk, niet alleen van die of die instelling, niet alleen van de Vaticaanse Curia, maar van allen en van heel de Kerk. Het vraagt veel moed en onderscheiding, niet alleen van de herders van de Kerk, maar van allen die door de doop geheiligd zijn. Vandaar het belang van de komende synodes over synodaliteit.
De kardinaal eindigde met een uitdrukkelijk woord van dank aan God voor paus Franciscus en met een uitnodiging tot ieder van ons om elke dag opnieuw te bidden voor de paus en dat velen door zijn woord en voorbeeld geraakt mogen worden en de weg inslaan waarop hij ons voorgaat en die we met heel de Kerk samen gaan.
Lees de integrale tekst van de homilie van kardinaal De Kesel n.a.v. tien jaar paus Franciscus
Bekijk hieronder nog enkele sfeerfoto's.