Basiliek Koekelberg schittert in gospelclip ‘Heaven Help Us All’
De geboren Zottegemnaar groeide op in Brussel en probeerde in de jaren 90 zijn geluk als zanger uit in Los Angeles. Maar het heerlijke artiestenleven met vele nachtelijke optredens werd lastig te combineren met een voltijdse baan. In de hoop een album te kunnen maken, schreef Yves Erauw zich in voor The Voice Belgique, editie 2012. Twee coaches draaiden hun stoel voor de soulkid en er begon een nieuw avontuur, maar nadien werd het stil rond de soul- en jazzmuzikant.
Wat gebeurde er na The Voice?
Yves Erauw • Vier kinderen! Allemaal zoons. Dat was een geweldige rollercoaster. Ze staan nu op de eerste rij te supporteren, maar van muziek maken is er in die jaren niet veel gekomen.
Wel leerde ik in 2014 de Amerikaanse artiest Billy Paul beter kennen. Een ongelooflijk warme man! Na een lang gesprek vroeg hij me een nieuwe versie te maken van zijn nummer Brown Baby. Diezelfde nacht nog ging ik aan het werk. Maar een paar weken later kreeg ik telefoon van zijn vrouw: Billy lag op in intensieve zorgen en zou waarschijnlijk nooit meer zingen... In 2016 overleed hij aan kanker.
Hoe beleef je je comeback?
Dit is het cruciale moment van mijn leven. De combo Waku & Erauw is het bewijs dat mirakels mogelijk zijn. Ik ben ondertussen 42 jaar, Guy Waku is er 57, zijn zus Alexia 53 en jongste broer Daddy 45. In de muziekindustrie ben je has been na je 20ste, maar wij beleven het omgekeerde: maturiteit! Van a tot z hebben we alles zelf gedaan. Anders gezegd: We zijn vrij en dat is onbetaalbaar.
Tekst gaat verder onder de portretfoto's van de groep.
Hoe leerde je de familie Waku kennen?
In maart ging mijn bedrijf over kop door de coronamaatregelen. Teneergeslagen zat ik in de wagen naar een album uit de jaren 70 te luisteren. Stevie Wonders Heaven Help Us All kwam keihard binnen. Zo’n krachtig lied en zo toepasselijk in deze tijd! Twee uur later was ik thuis. Ik zette me aan de piano en speelde het lied - dat ik de hele tijd op repeat had gezet - in één geut na.
Wie zou dit lied vandaag op die manier opnieuw kunnen zingen?, vroeg ik me af.
Zo is er maar één, wist ik algauw: Daddy Waku. In 2018 begon hij een solocarrière met de release van de plaat Out of Time, waarmee hij zich vestigde als een van Europa’s meest funky vocalisten. Daddy was meteen akkoord om mee te werken. Meer nog, hij belde zijn zus Alexia op, die als backing vocal al met de grootste artiesten zong en direct overkwam uit Afrika. De oudste broer was moeilijker te overtuigen. Het zijn ook allemaal zulke kleppers! Guy producete 27 hits voor artiesten als Ophélie Winter en wordt ook wel de Europese Teddy Riley genoemd.
Na een goed gesprek van drie uur was ook hij overtuigd van de artistieke waarde van ons project. En zo werd Waku & Erauw geboren. Heaven Help Us All is nog maar het begin. We werken aan een compleet album.
De familie Waku zal ook voor het eerst samen op het podium staan, en niet als backing vocals.
Intussen zijn we zo goed als familie. Ik mag me de eerste blanke Waku noemen en daar ben ik geweldig fier op.
Was gospel altijd je favoriete genre?
Ik leerde gospel kennen dankzij Will Tura in de jaren 90. Ik weet nog dat ik toen meteen een complete collectie import cd’s bestelde uit Harlem in een gespecialiseerde muziekhandel. Ik kon niet geloven dat zoiets bestond. Love it still!
Welke rol speelt geloof in jouw leven?
Zowel de Waku’s als ikzelf komen uit een christelijke familie. Ze zijn kinderen van een diplomaat en kregen een mooie opvoeding met veel respect voor andere mensen en veel liefde van hun ouders. Ook mijn ouders waren heel katholiek.
We konden niet beter doen dan deze videoclip op te nemen als een ode aan God in de wonderlijke basiliek van Koekelberg.
We hopen met deze muziek veel mensen een hart onder de riem te kunnen steken in deze moeilijke tijd van isolatie en onzekerheid.