Commissie Misbruik: emotionele getuigenissen van slachtoffers
In de tweede zitting van de parlementaire onderzoekscommissie naar misbruik in de Kerk kwamen gisteren voor het eerst ook slachtoffers aan het woord. Patrick Nieuwkerk, Jean Borms en Jan Puype waren de eersten.
Patrick Nieuwkerk, die op jonge leeftijd jarenlang misbruikt werd, vroeg om te onderzoeken ‘hoe jongens als ik als vuilniszakken behandeld zijn en doorgegeven zijn. Het begon met een priester, en vervolgens kwam ik in een pedofilienetwerk terecht, waarin een senator van een politieke partij en een kinderarts zaten.’ Hij verklaarde dat hij vijftig tot zestig uur per week werkt om zijn lichaam te vermoeien, om daardoor toch een paar uur te kunnen slapen. {Ik zal altijd ’s nachts om vier uur wakker worden. Ik heb ermee leren leven. Ik hou vol omdat ik niet wil dat mijn dochter een vader heeft die zelfmoord heeft gepleegd.
Mijn leven kun je niet meer compenseren. Ik wil voldoening voor lotgenoten, en wil dat kinderen beschermd worden.
We kunnen het misbruik niet stoppen, maar we kunnen het wel verminderen.’
Hij riep de medewerkers van Justitie op om te luisteren naar signalen van de kinderen. Verder kan hij zich vinden in het voorstel om van 28 december niet langer de dag van de onschuldige kinderen te vieren, maar er de dag van de misbruikte kinderen van te maken.
Schaamte overheerst
Een tweede slachtoffer, Jean Borms, vertelde hoe hij als wees in een instelling van de Broeders van Liefde terechtkwam, waar hij jarenlang door drie broeders werd misbruikt: ‘Mijn leven zou er heel anders hebben uitgezien als ik niet misbruikt was. Het heeft een invloed gehad op mijn werksituatie, mijn intiemste relaties, ik ben geïsoleerd en eenzaam. Ik heb veel fysieke ongemakken en moeilijke nachten.’
‘De schaamte overheerst nog altijd', vertelde een derde slachtoffer, Jan Puype. ‘Ik ben een aantal jaar geleden met mijn verhaal naar buitengekomen, en ik had lang het gevoel dat ik alleen was. Terwijl er tegen mijn dader, die nog altijd leeft, 123 klachten zijn ingediend.’
De slachtoffers hekelden ook de ‘horen, zien en zwijgen-cultuur’. ‘Er zijn mensen geweest die mij hadden kunnen redden, als ze niet hadden gezwegen’, zei Nieuwkerk daarover.
Geen verjaring meer
Jean Borms pleitte op de zitting voor de stopzetting van de subsidies aan de Kerk. ‘Via de belastingen betalen we die priesters’, verklaarde hij. ’Zij zouden nu hun plan moeten trekken, zoals ik ook heb moeten doen.’
Er werd ook gepleit voor de annulering van verjaring bij kindermisbruik en een degelijke vergoeding voor de slachtoffers.
Puype zei veel hoop te hebben op de resultaten van de onderzoekscommissie, die echt iets zou kunnen veranderen. Verder opperde hij nog het idee om leegstaande kerken af en toe open te stellen om een psychiater gratis consultaties te laten uitvoeren.