Samen bergen verzetten
Met jongeren uit een jeugdinstelling op nachtelijke survivaltocht in de Ardennen of rondtrekken in de bergen, voor JAP is het allemaal vanzelfsprekend
Avontuurlijke rolstoelgebruikers kunnen hun hart ophalen in HANG LOOSE in Turnhout. Dat is, vier meter boven de grond, een hoogteparcours op maat van rolstoelen. HANG LOOSE is slechts één van de gewaagde initiatieven van JAP vzw, een vrijwilligersorganisatie die maatschappelijk kwetsbare jongeren zin doet krijgen in avontuur.
„Maatschappelijk kwetsbare jongeren zijn jongeren die begeleiding nodig hebben”, legt Jonathan De Vlam (33) uit, voorzitter van de vzw. „We keren met hen terug naar de kern, de natuur en de bergen in. Onze doelgroep is niet enkel de rolstoelgebruiker, maar eigenlijk alle jongeren die op één of andere manier uit de boot vallen. Jongeren in jeugdinstellingen die er even tussenuit moeten, die schoolmoe zijn of die in de knoei zitten met zichzelf, hun ouders of hun vrienden.”
Met jonge rolstoelgebruikers de Spaanse Pyreneeën intrekken of de Schotse Highlands, het lijkt niet vanzelfsprekend. „Het is alvast telkens een logistieke berg die we moeten bedwingen”, bevestigt De Vlam. „We organiseren alles zelf met ons team van een twintigtal monitoren. We gebruiken een gedetailleerd draaiboek, maar elk project vergt een persoonlijke aanpak. Of een jongere in een rolstoel zit of niet, we trekken met hem of haar de natuur in en gaan geen uitdaging uit de weg. Wie zegt dat je met een rolstoel geen kabelbaan of een steile bergwand kan afdalen?”
Avontuurlijke trektochten in de bergen, daar hoort aangepaste begeleiding bij. „Onder onze monitoren tellen we bedrijfsleiders, leerkrachten en zelfs militairen”, zegt Jonathan De Vlam, zelf voltijds als opvoeder aan de slag. „We waken er bij de rekrutering over dat de kandidaat gemotiveerd is en dat hij of zij goed met jongeren om kan. Een pedagogisch diploma hoef [node:field_streamers:0] je niet op zak te hebben om je in te zetten bij JAP. Motivatie en verantwoordelijkheidszin zijn veel belangrijker. Bovendien is er onder de begeleiders een geslaagde mix van ervaring. We sturen nooit drie onervaren monitoren samen op pad.” Eén monitor inzetten voor twee jongeren, dat is veel. Volgens De Vlam schuilt daarin echter de kracht van JAP. „Om kwaliteit te garanderen, kiezen we er bewust voor kleinschalig te blijven. Dat maakt ons uniek. Ik ken geen andere organisatie die zo kleinschalig werkt.”
„Onze projecten kosten tussen 450 en 600 euro per persoon, voor tien dagen. Daarin is alles inbegrepen: vervoer, verzekering, eten, activiteiten en ons eigen verbruik. Dat blijft veel geld, maar je krijgt er veel voor in de plaats”, zegt De Vlam.
De inmiddels 21-jarige Alessio Basillé ging enkele keren mee met JAP. „Jonathan was opvoeder in mijn school en hij sprak me erover aan”, zegt hij. „Ik was mee in de Ardennen, in Spanje en Italië.” Alessio Basillé blikt enthousiast terug op zijn kampen met JAP: „De sfeer was plezierig en ongedwongen. Ik zag veel wilde dieren, leerde bergbeklimmen en canyonnen (een kloof afdalen, n.d.r.) en ik verlegde vooral mijn grenzen.”
Jezelf tegenkomen en grenzen verleggen, daar gaat het volgens Jonathan De Vlam om: „Af en toe haken gasten tijdens een beklimming af. Dan is het de kunst om hen alsnog naar de top te krijgen. Het is altijd een kick als dat lukt, als ze beseffen dat ze veel meer aankunnen dan ze dachten.”
Dat het soms zware beproevingen zijn, bevestigt Alessio Basillé. „Tijdens een tocht had ik geen water meer”, vertelt hij. „Toen ik mijn drinkfles aan een waterval wilde bijvullen, gleed ik uit en donderde ik naar beneden. Het liep allemaal goed af, maar ik heb geluk gehad.”
Meer info op www.japadventure.be. HANG LOOSE vindt u in de FRAC in Turnhout (Slachthuisstraat 15A).