Boeiende infoavond over huisvesting voor kwetsbare mensen
Dat gebeurde in samenwerking met Welzijnsschakels West-Vlaanderen, ORBIT vzw, beweging.net en Caritas International. Deze bijeenkomst in Roeselare had als doelgroep de West-Vlaamse Welzijnsschakels en de vrijwilligers en teams van de pastorale eenheden van het bisdom Brugge. Meer bepaald de vrijwilligers, teamleden en Welzijnsschakels die zich in hun werking toeleggen op het verwelkomen en begeleiden van mensen met een migratieachtergrond.
In een aanzienlijk aantal pastorale eenheden werden de voorbije jaren dergelijke opvanginitiatieven gelanceerd, onder andere in het kader van het Betlehemproject 2020 van de Dienst Diaconie en het Community Sponsorship Programma van Caritas International. Dit zijn bijzonder lovenswaardige initiatieven, maar het zijn ook initiatieven die onze vrijwilligers met heel wat uitdagingen confronteren.
Met het oog op het ondersteunen van de vrijwilligers, werd enkele jaren geleden een ‘Stuurgroep Omarmers’ opgericht, waar vertegenwoordigers van de Dienst Diaconie, Welzijnsschakels West-Vlaanderen, ORBIT vzw, beweging.net en Caritas International deel van uitmaken. Deze stuurgroep tracht twee maal per jaar een info- en ontmoetingsavond te organiseren.
Permanent verblijf: een uitdaging
Tijdens de vorige ontmoetings- en uitwisselingsavond (in het voorjaar van 2022 – lees hier het verslag) stelden de organisatoren vast dat de pastorale teams en Welzijnsschakels geconfronteerd worden met uitdagingen bij het zoeken van een woning voor de kwetsbare mensen die door hen opgevangen en begeleid worden. Op plaatsen waar onze vrijwilligers opvang voorzien, is die opvang doorgaans beperkt in tijd – van een half jaar tot twee jaar. Van zodra de nieuwkomers of andere kwetsbare mensen in staat zijn (opnieuw) zelfstandig te functioneren in de maatschappij, worden zij verondersteld op zoek te gaan – samen met onze vrijwilligers – naar een eigen woning.
Dit loopt zeker niet altijd van een leien dakje. Het zoeken van en doorstromen naar een nieuw / permanent verblijf, verloopt veelal uitermate moeizaam. De lange wachtrijen op de sociale huurmarkt en de torenhoge prijzen op de privémarkt zijn alom bekend. We botsen bovendien op vooroordelen, onwil en discriminatie. Dit leidt tot afwijzing, teleurstelling en frustratie, zowel bij de vrijwilligers als bij de mensen die door hen begeleid worden.
(Lees verder onder de foto's)
Inspiratie en uitwisseling
Op de infoavond nodigde de Stuurgroep Omarmers daarom geëngageerde sprekers uit van diverse organisaties die uitvoerige ervaring hebben met deze problematiek. Vertegenwoordigers van ORBIT vzw, Karibu Wonen, Huizen van Vrede en Caritas International kwamen tijdens de infoavond hun expertise delen in verband met de zoektocht naar betaalbare huisvesting voor vluchtelingen en andere kwetsbare mensen. Er werden concrete praktijkvoorbeelden, ‘best practices’, strategieën, methodes en ‘tools’ aangereikt om de uitdagingen van de huur- en woningmarkt nog beter het hoofd te bieden. Een greep uit de vele interessante ideeën:
Meer druk uitoefenen op het politiek beleidsniveau, slapend geld in de Kerk en de privémarkt aanwenden, leegstaande assistentiewoningen opsporen, een woon-cv opstellen, woonbuddy’s inschakelen, geïntegreerde vluchtelingen betrekken in de vrijwilligerswerking...
Het waren verrijkende ideeën die de aandachtige toehoorders tot nadenken stemden en hopelijk ook inspireerden om er mee aan de slag te gaan. Uit de boeiende uitwisselingen achteraf, bleek alvast dat hoewel de uitdagingen groot zijn, we de moed niet mogen verliezen. Het is zeker niet altijd gemakkelijk, maar wat onze vrijwilligers doen, is ontzettend waardevol en heeft een diepgaande impact op het leven van talloze kwetsbare mensen.