Bisdom creëert sociale invulling van woning via Het Pandschap
Het pand in kwestie is gelegen in de Maria Van Boergondiëstraat 11 in Gent. Het is een grote burgerwoning uit het interbellum (jaren 20) met maar liefst zes slaapkamers. Het pand is in handen gekomen van het Bisdom Gent via een erfenis. Gezien het Bisdom het pand graag een sociale invulling wou geven, kwam het terecht bij Het Pandschap.
Samenwerking uit gedeelde bezorgdheid
In december 2018 ondertekenden beide partijen een erfpachtovereenkomst voor de woning in Gent centrum, voor een duur van 27 jaar. De renovatie zelf nam iets meer dan een half jaar in beslag en omvatte heel wat (structurele) ingrepen: nieuwe technieken (sanitair, verwarming en elektriciteit), nieuwe badkamer en keuken, dakrenovatie…
De eerste contacten tussen het Bisdom Gent en Het Pandschap dateren van midden 2018, toen er een evenement plaatsvond in het kader van ‘prophetic economy’.Alexis Versele, medeoprichter van Het Pandschap dat gegroeid is uit Domus mundi:
‘Wij zijn een sociale onderneming, dat wil zeggen dat we een sociale missie vervullen als niet-winstgebonden onderneming.
We willen inspelen op de maatschappelijke noden.
En woningnood voor grote en kwetsbare gezinnen is daar één van.’
Hij voegde er aan toe dat, ofschoon Het Pandschap niet ideologisch gebonden is, het onmiddellijk klikte met het Bisdom Gent en dat het snel tot een samenwerking is gekomen.
Bisschop Luc Van Looy bevestigde dat: ’Wij willen graag partner zijn van mensen en organisaties die zorg willen dragen voor de zwaksten in de samenleving en die pleiten voor een solidaire samenleving die niet polariseert. Dat we aan dit pand dat we via een erfenis hebben verworven, een sociale invulling wilden geven volgt rechtstreeks uit onze missie als Kerk. Daar geven jullie nu een concreet gezicht aan.’
Philip Machiels, bisschoppelijk gedelegeerde voor patrimonium, die het initiatief tot samenwerking nam, vult aan: ‘Voor dit pand was deze samenwerking een goede manier om onze sociale missie te concretiseren in de lijn van het gedachtegoed van paus Franciscus die in zijn encycliek Laudato Si' pleit voor een sociale en ecologische economie.’
Een goede samenvatting van de kern van Laudato Si' vind je hier op Kerknet
Veilige huisvesting voor groot gezin
Na de renovatie zal de woning een groot gezin huisvesten, van maar liefst 6 tot 8 personen. Bert Van den Broele, medeoprichter van Het Pandschap:
Op die manier komt het tegemoet aan één van de grootste Gentse noden.
En aangezien we het uitsluitend via het Sociaal Verhuur Kantoor (SVK) verhuren, zijn we zeker dat er een sociaal kwetsbaar gezin in terechtkomt.’
Het Pandschap is inmiddels aan haar tweede werkingsjaar bezig en heeft hiermee opnieuw een mooi pand opgeleverd. Ze heeft inmiddels al 40 screenings gedaan van potentiële huizen, en in het najaar staan er alvast nog 5 renovaties op de planning. Volgend jaar wil ze er 15 realiseren. Ze hoopt op die manier meer veilige huurwoningen te creëren voor maatschappelijk kwetsbaren.
Warme oproep tot meer samenwerking
Om de woonnood in Gent mee op te lossen ziet Het Pandschap meer mogelijkheden tot samenwerkingen. ‘Dit pand is alvast een mooi voorbeeld van een geslaagde samenwerking. Ook andere actoren kunnen panden aanbieden waar werk aan is en waarvan de eigenaars willen dat ze een sociale invulling krijgen’, aldus Van den Broele.
Vandaar onze warme oproep tot meer samenwerking.
Bekijk hier de berichtgeving op AVS
Contacten:
- Het Pandschap, Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge, info@pandschap.be - 0479 800 174, www.pandschap.be
- Dienst financiën en patrimonium bisdom Gent - Philip Machiels, bisschoppelijk gdelegeerde, Bisdomplein 1, 9000 Gent, philip.machiels@bisdomgent.be, 09 225 16 26