Leven met de psalmen
In een eerste deel schetste hij de architectuur van het boek der Psalmen met zijn vijf boekdelen. Hij legde er vooral de innerlijke ‘beweging’ in bloot: de dynamiek van ‘enkeling’ naar ‘gemeenschap’ en die van ‘klagen’ naar ‘loven’.
In een tweede luik deed de Brugse kluizenaar ons proeven van een samenhangende reeks korte Psalmen die de naam trap-psalmen dragen: de nrs 120 tot 134. Maar niet zonder ons vijf vuistregels aan de hand te doen om de Psalmen nog vruchtbaarder te bidden. 1. Kies één vertaling en houd je eraan voor je persoonlijk gebed; 2. Kies enkele Psalmen uit die je van buiten leert; 3. Bid reeksen Psalmen in opgaande lijn; 4. Maak naast of na het gemeenschappelijk psalmgebed nog tijd voor verstild individueel psalmgebed waarbij je tot het ‘herkauwen’ van één woord komt; 5. Bestudeer af en toe één Psalm wat diepgaander.
De inleidingen van pater Benoît en een ‘luisterhalfuur’ met getoonzette Psalmen werden afgewisseld met stilte-tijden en het samen bidden van het getijdengebed. Deugddoend en inspirerend – zo ervoeren de noeste kerkwerkers van het bisdom deze bijzonder dag.
Lees ook het artikel over de psalmcommentaren van pater Benoît in het meinummer van Kerkplein: