Gregoriaans vindt bondgenoot in digitale tijdperk

Via de muziekapp Neumz zijn duizenden uren gregoriaanse muziek gratis te beluisteren.
25/04/2021 - 13:18

Volgens National Catholic Register (NCR), de oudste katholieke krant van de VS, heeft de gregoriaanse muziek een goede bondgenoot gevonden in moderne, digitale toepassingen. Er floreren verschillende initiatieven op internet die helpen om de wereld van de eeuwenoude kunst van het gregoriaans te herontdekken. Na het succes van het YouTubekanaal OPChant, is nu ook het grootste opnameproject gestart voor het gregoriaans dat ooit is ondernomen. Neumz, dat eerst als een webplatform werd gelanceerd en vervolgens als een smartphone-app, wil in streaming het volledige gregoriaanse repertoire, dat de driejarige liturgie van de Novus Ordo beslaat, aanbieden.

 

Zusters uit het Franse Jouques zetten hun hele gregoriaanse repertoire op het internet.
Zusters uit het Franse Jouques zetten hun hele gregoriaanse repertoire op het internet. ©Neumz

Voor het ambitieuze project, dat in 2022 zal voltooid zijn, ging het Amerikaanse platenlabel een samenwerking aan met een gemeenschap van 45 benedictinessen van de abdij van Notre-Dame de Jouques, in de Franse Provence. De naam van het platform Neumz is ontleend aan naar de middeleeuwse muzieknotatie neume, die tegenwoordig exclusief wordt gebruikt voor het gregoriaans.

Het platenlabel hing onopvallend acht microfoons, op cruciale plaatsen in de abdijkerk. Op die manier worden de muziekstukken, die in totaal meer dan 7.000 uur zullen beslaan, doorlopend geüpload naar de database van de app. Daarna worden zij voor de toepassing verrijkt met partituren van vierkante noten, de originele Latijnse tekst en de vertaling in de taal van de gebruiker.

De app is gratis te downloaden voor smartphone. Wie ook wil zoeken naar muziekstukken of de muziek of partituren daarvan wil downloaden, moet voor een kleine vergoeding een betalend abonnement nemen waarvan tweederde van de inkomsten naar de zusters in de Provence gaan.

Bron: NCR