Klokken luiden wereldwijd voor 800 jaar interreligieuze dialoog

Ook de klokken van de Sint-Pietersbasiliek in Rome zullen luiden als teken van 800 jaar interreligieuze dialoog, een initiatief van de franciscanen.
27/09/2019 - 15:55
Op vrijdag 4 oktober luiden de kerkklokken wereldwijd voor 800 jaar interreligieuze dialoog
Op vrijdag 4 oktober luiden de kerkklokken wereldwijd voor 800 jaar interreligieuze dialoog ©call4peace

Op vrijdag 4 oktober roept de franciscaanse familie in Vlaanderen met de steun van de Bisschoppenconferentie van België en de Moslimexecutieve alle mensen van goede wil wereldwijd op een teken van vrede te geven. Om 14 uur, bij het begin van het islamitisch vrijdaggebed, zullen op al meer dan 300 plekken in binnen- en buitenland de kerkklokken luiden als een oproep tot verzoening en verbroedering. De bisschoppen steunen de campagne door in alle kathedralen van ons land om 14 uur de klokken te laten luiden. Al meer dan 300 kerken, parochies, scholen … in 16 verschillende landen tekenden in op het initiatief via de website. In de deelnemende moskeeën zullen imams in hun vrijdagpreek naar de ontmoeting verwijzen. 

Sint-Franciscus en de sultan

De actie, FranciscanCall4Peace, herdenkt op de feestdag van Sint-Franciscus van Assisi een bijzondere ontmoeting van 800 jaar geleden. In september 1219, in volle kruistochtentijd, trok Franciscus vanuit het kruisvaarderskamp in Damietta blootvoets en ongewapend de sultan van Egypte tegemoet. Hij wilde met hem spreken. Door Franciscus gastvrij te ontvangen, doorbrak sultan Malek Al-Kamil het heersende vijandsbeeld. Te midden van het oorlogsgeweld kwam het tot een vredevolle ontmoeting tussen beide mannen. 

Sint-Franciscus op de beiaard

In verschillende steden ontmoeten christenen, moslims én alle mensen van goede wil elkaar. In Antwerpen zal na een getuigenis van Mohamed El Bachiri om 15.30 uur de officiële inwijding van de Vredesklok plaatsvinden in de tuin van Pax Christi Vlaanderen. In Leuven zal om 15 uur het beiaardstuk St. Francis’ trial (de beproeving van Sint-Franciscus), dat speciaal ter gelegenheid van de actie door Jo Coenen werd gecomponeerd, uitgevoerd worden op de universiteitsbeiaard.  Negen beiaarden zullen de compositie van Jo Coenen spelen: twee in Leuven en één in Sint-Truiden, Zoutleeuw, Brussel, Dendermonde, Perpignan, Chicago en Michigan. De Vlaamse Beiaardvereniging steunt de actie. 

FranciscanCall4Peace is een gezamenlijk initiatief van TAU-Franciscaanse spiritualiteit vandaag en Kapucijnen Vlaanderen Internationale Solidariteit (KaVIS). De actie wordt ondersteund door o.m. Pax Christi Vlaanderen en Orbit vzw.