Oude moskee ontdekt aan Meer van Galilea
Een team van archeologen onder leiding van Katia Cytryn-Silverman van het Instituut voor Archeologie aan de Hebreeuwse Universiteit heeft onder de resten van de Al-Jumamoskee in Tiberias, aan het Meer van Galilea, fundamenten ontdekt van een nog oudere, moskee ontdekt. Ze werd er gebouwd in de 7de eeuw, dus toen de islam zich begon te verspreiden in het hele Midden-Oosten en nauwelijks één generatie na de profeet Mohammed, die stierf in 632.
Dit is wellicht de oudste moskee ter wereld die opgegraven is. Instituut voor Archeologie
Onderzoekers bestempelen de ontdekking als opmerkelijk, omdat zij hierin het bewijs zien dat er in die tijd blijkbaar vreedzame relaties bestonden tussen christenen en moslims in het Heilige Land. De verschillende ontwikkelingsfases van het gebouw duiden aan dat de verantwoordelijken van de moskee ervoor beducht waren om de andere geloofsgemeenschappen niet voor het hoofd te stoten.
Katia Cytryn-Silverman: Je merkt dat bij moslims in de beginperiode van de islam een groot respect bestond voor joden, christenen en samaritanen. Zij streefden er niet naar om te pronken met hun aanwezigheid en zij vernielden geen gebouwen van andere godsdiensten. In feite integreerden zij zich in de samenleving, waarvan zij niet veel later de leiding overnamen.
Bron: Ha’Aretz/AP