Paus Franciscus neemt Roger Vangheluwe alle titels af

De paus heeft beslist Roger Vangheluwe te ontslaan uit de klerikale staat. Hij neemt dus ook diens bisschopstitel af.
21/03/2024 - 14:40

Paus Franciscus heeft beslist Roger Vangheluwe (87) te ontslaan uit de klerikale staat. Vangheluwe is dus niet langer priester, noch emeritus bisschop van Brugge. Dat heeft de Apostolische Nuntiatuur in België donderdagmiddag laten weten.

Volgens de mededeling werden er in de afgelopen maanden nieuwe elementen met betrekking tot Vangheluwe aangebracht, waardoor het dossier werd herbekeken. Vangheluwe kreeg nog de kans zich te verdedigen. Op 8 maart maakte het Dicasterie voor de Geloofsleer het dossier over aan de paus, met het voorstel om Vangheluwe te ontslaan uit de klerikale staat. Dat voorstel werd op 11 maart door de paus bekrachtigd.

Op 20 maart, gisteren dus, werd Roger Vangheluwe op de hoogte gebracht van de beslissing. Hij vroeg om voortaan te mogen verblijven in een bezinningsoord om er te bidden en boete te doen, zonder verder contact met de buitenwereld.

De mededeling besluit: ‘De Heilige Vader drukt nogmaals zijn nabijheid uit met de slachtoffers van misbruik en blijft zich inzetten om deze plaag in de Kerk uit te roeien.’


Brief aan de paus

Met de beslissing van paus Franciscus komt een eind aan een half jaar aanslepend proces. Dat startte in september vorig jaar, met de tv-documentaire Godvergeten. In de nasleep daarvan trokken bisschop Johan Bonny en hulpbisschop Koen Vanhoutte naar de Franse abdij waar Roger Vangheluwe verblijft. Ze vroegen hem om afstand te doen van zijn bisschopstitel. Enkele dagen later liet Vangheluwe aan bisschop Bonny weten dat hij een brief had gestuurd aan de paus. Wat hij daarin had geschreven, wilde hij niet zeggen. 

Het uitblijven van de beslissing zorgde voor ongenoegen bij onder meer de slachtoffers van seksueel misbruik, zeker in het licht van het nakende pausbezoek, in september van dit jaar. De paus heeft nu dus de knoop doorgehakt.