Vergast in Auschwitz en patrones van Europa - wie was Edith Stein

Op 9 augustus 1942 werd Edith Stein in Auschwitz vergast. Maak kennis met deze opmerkelijke heilige aan de hand van 9 kantelmomenten in haar leven.
10/08/2023 - 12:25
 
  1. Edith Stein werd geboren in een orthodox-joodse familie in de Duitse stad Breslau op 12 oktober 1891. 
  2. Op 13-jarige leeftijd zwoer ze haar joodse geloof af en werd atheïst
  3. Als student leerde ze de filosoof-wiskundige Edmund Husserl kennen, de grondlegger van de fenomenologie. Toen Husserl later naar de Universiteit van Freiburg vertrok, ging Edith op zijn verzoek mee en promoveerde er tot doctor in de filosofie.  
  4. De kennismaking met de autobiografie van de heilige Theresia van Ávilatijdens een vakantie bij vrienden betekende een keerpunt in haar leven. Stein bekeerde zich tot het katholicisme en werd op 1 januari 1922 gedoopt.
  5. Edith zegde haar universitaire baan bij Husserl op en werd onderwijzeres op een katholieke meisjesschool in Spiers, waar ze de geschriften van Thomas Van Aquino bestudeerde en vertaalde naar het Duits. 
  6. Edith trad in 1934 in bij de karmelietessen in het karmelklooster van Keulen. Bij haar professie kreeg ze de kloosternaam Teresia Benedicta a Cruce. 
  7. Omdat de antisemitische terreur in Duitsland steeds erger werd, werd Edith in 1938 door haar overste overgeplaatst naar het karmelietessenklooster te Echt in Nederlands Limburg. Daar schreef ze het werk: De wetenschap van het kruis. Studie over Johannes van het Kruis. 
  8. Twee jaar na de Duitse bezetting van Nederland werd ze samen met haar zus op 2 augustus 1942 opgepakt door de Gestapo en naar Auschwitz gedeporteerd. Een paar dagen later, op 9 augustus, werden de twee zusters in de gaskamer omgebracht.
  9. Op 1 mei 1987 werd zij door paus Johannes Paulus II zaligverklaard in Keulen en op 11 oktober 1998 heilig. De paus typeerde haar als: Dochter van Israël en trouwe Dochter van de Kerk. Zij geldt samen met onder andere Catharina van Siena en Birgitta van Zweden alsbeschermheilige van Europa. 

Leer Edith Stein kennen in de gratis onlinecursus Naar het hart van je leven met 6 spirituele meesters.

Schrijf je gratis in

Ontdek het programma