Nieuws

Otheo informeert je over de Kerk in Vlaanderen en daarbuiten. Op deze pagina vind je - chronologisch gerangschikt - de recentste berichten.
La Specola, zoals het Vaticaans Observatorium op Castel Gandolfo in het Italiaans liefkozend genoemd wordt

Het observatorium wil daarmee Georges Lemaître eren, de Belgische priester die wordt beschouwd als de vader van de oerknaltheorie.

Het Vaticaan publiceert een nieuw oecumenisch document over de plaats van de bisschop van Rome in het zoeken naar eenheid onder christenen.

De klimaatproblematiek baart paus Franciscus kopzorgen. © Maria Grazia Picciarella/ROPI

Tijdens een ontmoeting met priesters van het bisdom Rome gebruikte paus Franciscus gisteren opnieuw de beladen term, vertaald ‘nichterigheid’.

In 2014 werden Irak en Syrië overspoeld door religieus extremisme. De meeste christenen zijn weggebleven na hun verdrijving door Islamitische Staat.

Honderd jaar na zijn dood krijgt priester Poppe een Belevingshuis in Moerzeke. Het opende de deuren op 10 juni. Ontdek zijn betekenis voor vandaag.

Techbedrijf Cisco ondertekent op 24 april 2024 de ‘Rome Call for AI Ethics’

De G7 houdt van 13 tot 15 juni een top in Zuid-Italië. De huidige voorzitter van de G7, de Italiaanse premier Giorgia Meloni, nodigde de paus uit.

Kardinaal De Kesel en de Belgische delegatie worden ontvangen door Chinese bisschoppen Li Shan en Shen Bin

Van 7 tot 14 juni reist de kardinaal door China op uitnodiging van de Chinese katholieke Kerk.

François Castella, eerste centaur voor Zwitserland, is erg ontroerd als hij de kathedraal binnenrijdt
Fotoreportage

1000 motorrijders verzamelden in Fribourg, Zwitserland voor de viering van hun patroonheilige, de 'Madonna van de Centauren'. Bekijk de fotoreportage.

In Marcus 3,20-35 toont Jezus zich vrij van het nastreven van roem en goedkeuring

Paus Franciscus riep zondag tijdens het Angelusgebed alle gelovigen op om zichzelf die vraag te stellen.

Medewerkers van de Sint-Pietersbasiliek openen de muur voor de heilige deur bij de start van het jubeljaar 2016

Op 24 december begint het jubeljaar 2025 met de opening van de heilige deur van de Sint-Pietersbasiliek. Maar wat is die heilige deur precies?

Een studente volgt de deken van Kortrijk een hele dag in zijn doen en laten. © Hermien Pattyn

Veel priesters ervaren eenzaamheid. 'Ze moeten ergens kunnen thuiskomen', zei de paus aan leden van het Dicasterie voor de Clerus.

Bisschop Stefan Oster staat paraat om het Europees kampioenschap voetbal geestelijk te begeleiden. In diverse steden zijn er oecumenische vieringen.

Debora, de vrouw die durft

De reeks Manna, waarin het Oude Testament eenvoudig wordt uitgelegd voor kinderen door Kolet Janssen, is volledig online te bekijken.

Prachtig zicht op het eiland Funafuti op Tuvalu in de Stille Oceaan.

Tuvalu ligt halverwege Hawaï en Australië en telt honderd katholieken op een totaal van 11.000 zielen. Maar ze worden niet vergeten.

Het historische Extra-glas (links) en het nieuwe ontwerp (rechts)

Broeder-overste Benedikt was als architect-ingenieur zelf nauw betrokken bij het ontwerp. Het nieuwe glas is anders dan alle andere trappistglazen.