Volgens nieuw boek heeft de Kerk zelf ‘De rechtvaardige rechters’ van het Lam Gods gestolen
Volgens de theorie van historicus Paul De Ridder zou het bisdom Gent in de jaren 1930 gespeculeerd hebben met ingezameld geld van gelovigen. Toen die investeringen verdampten, had het bisdom een groot probleem. 'Er is geopperd om onroerend goed te verkopen, maar men wilde binnen de Kerk gezichtsverlies vermijden,' zegt Impens aan De Morgen.
Daarom zouden enkele kanunniken binnen het bisdom besloten hebben om het paneel van het Lam Gods te stelen en met het losgeld de gedupeerden terug te betalen. 'Maar de staat wilde niet onderhandelen met gangsters, dus de gok pakte volledig verkeerd uit,' zegt Kurt Impens, die de theorie van De Ridder met archiefonderzoek probeert te staven in zijn nieuwe boek Het Lam Gods en De rechtvaardige rechters: de verbluffende waarheid.
Volgens Impens bleef het paneel al die tijd circuleren 'in de Sint-Antoniuskring, een netwerk van industriëlen, politici en adel die in het belang van de katholieke zuil bereid waren om te zwijgen'.
Speurwerk of speculatie? In ieder geval werd de piste voorgelegd aan het parket van Gent, dat eind 2024 nog huiszoekingen verrichtte in Oosterzele, op terreinen die aan de Sint-Antoniuskring werden geschonken door Marie Hye-Hoys, een rijke katholieke weduwe. De huiszoekingen bleven zonder resultaat. Maar Impens blijft overtuigd dat het paneel daar gezocht moet worden, 'ergens op de weggeschonken eigendommen van de vrome weduwe in Oosterzele. Daar ben ik zo goed als zeker van.'
Kurt Impens. Het Lam Gods en De rechtvaardige rechters: de verbluffende waarheid. Sterck & De Vreese, 2025, ISBN 9789464713299, 240 pagina's, 24,90 euro. Bestel bij de uitgever
Bronnen: De Morgen - Het Nieuwsblad - HLN