Vredesweek vraagt meer verbondenheid en minder polarisering
Gisteren, op de Internationale Dag van de Vrede, ging op initiatief van 35 organisaties de Vlaamse Vredesweek van start. Onder de slogan Radicaal Samen vragen Pax Christi Vlaanderen en de andere partners dit jaar aandacht voor de toenemende polarisering en het vijanddenken in onze samenleving. Annemarie Gielen, algemeen secretaris van Pax Christi Vlaanderen:
We kiezen voor liefde om te komen tot verbinding en rechtvaardigheid.
Met de Vredesweek gaan wij in verzet tegen de onverschilligheid waarop we vaak botsen, tegen het populisme waarmee we dag na dag geconfronteerd worden en tegen alles wat wars is van elementaire menselijkheid. Denken we maar aan de onmenselijke manier waarop vluchtelingen behandeld worden aan de buitengrenzen van Europa. Wij weigeren te aanvaarden dat groepen en mensen tegen elkaar worden opgezet en roepen iedereen op om de onderlinge solidariteit te versterken.
‘Belgische kernwapens zijn voortaan illegaal’
Voor de federale overheid werd het alvast een valse start. Woensdag ondertekenden een vijftigtal landen in New York een verdrag dat een totaalverbod in het leven roept op de ontwikkeling, de opslag en het gebruik van kernwapens. Uiteindelijk zullen een honderdtal landen dit verdrag ondertekenen, maar België doet niet mee.
De Belgische Coalitie tegen Kernwapens roept België op het VN-verdrag alsnog te ondertekenen, de kernwapens uit Kleine Brogel te verwijderen en geplande nieuwe gevechtsvliegtuigen niet uit te rusten met een nucleaire capaciteit. Het nieuwe verdrag verbiedt expliciet de stationering van andermans kernwapens op het eigen grondgebied, zegt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen. Een ruime meerderheid van VN-lidstaten beschouwt de stationering van Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel vanaf nu als illegaal onder internationaal recht. België schendt het internationaal recht als het illegale kernwapens blijft stationeren. Het is nu of nooit voor Kleine Brogel.