13.957 tekenden petitie ‘Red levensbeschouwelijke omroepen!'
Afgelopen zomer werd de petitie Red de levensbeschouwelijke omroepen! opgestart. Welgeteld 13.957 Vlamingen hebben daarop hun verontwaardiging laten blijken bij het besluit van de Vlaamse regering om per 1 januari alle levensbeschouwelijke omroepen op te heffen. Bovendien lieten 1.052 mensen een commentaar - een bloemlezing van de meest representatieve reacties- achter op de site waarin ze hun steun voor deze petitie toelichten.
Sinds de publicatie van de petitie is een en ander gepubliceerd over deze kwestie, maar vooral in de luwte, zegt Jean Bastiaens, die samen met Thomas Holvoet het initiatief voor de petitie nam.
De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben ons echter bewust gemaakt van de noodzaak om levensbeschouwingen te betrekken bij gebeurtenissen die zich in de samenleving afspelen. Jean Bastiaens
In september werd, naar aanleiding van de petitie, een open brief aan Vlaams minister Sven Gatz gestuurd. Deze open brief werd ook ondertekend door de vertegenwoordigers van de levensbeschouwelijke omroepen. Zij riepen daarin op om aparte productiecellen voor levensbeschouwelijke uitzendingen op te richten, analoog aan wat er in het buitenland gebeurt. Hierover werden in het Vlaamse Parlement ook vragen gesteld aan minister Gatz, onder meer door Karin Brouwers (CD&V), die ook lid is van de ‘Commissie Media’ van het Vlaamse Parlement.
Ondertussen is gebleken dat de VRT op 1 januari het roer nièt zal kunnen overnemen,
zegt Jean Bastiaens. ‘Ergens in het voorjaar’ zal de eerste uitzending de ether ingaan. Maar onder welk format? Hierover en over een niet-vrijblijvende verankering van insiders - en experts - van de levensbeschouwingen in de programmatiegroep zijn we samen met vertegenwoordigers van de levensbeschouwelijke omroepen donderdag met minister Gatz in gesprek gegaan. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hem de handtekeningen te overhandigen.
Boodschap aan minister Gatz
Van de ontvangst op het kabinet van Sven Gatz maakte delegatieleider gebruik om namens de levensbeschouwelijke omroepen een bondige boodschap aan de Vlaamse minister voor Media over te maken. Van het erna volgende korte gesprek heb ik alvast twee zaken onthouden, besluit Jean Bastiaens: De minister neemt de zorg mee op voor een structurele verankering van de inbreng van de levensbeschouwingen bij programmatie en in verband met het format moet gekozen worden voor diversiteit en moet het ‘binnenperspectief’ mee aan bod komen: hoe beleven mensen vandaag hun levensbeschouwing?