3 Bijbelverhalen om te leren bidden om genezing
De onvoorstelbare vooruitgang in de geneeskunde maakt dat veel zieken vervreemd zijn van de helende werking van het gebed. Het klinkt voor velen ouderwets en naïef om te bidden om genezing. Maar er zijn heel goede redenen voor, en niet alleen in absolute noodgevallen.
In zijn boodschap voor Wereldziekendag (11 februari) schrijft paus Franciscus dat de Kerk als de herberg van de Barmhartige Samaritaan wil zijn. Dat wil zeggen: een thuis waar je Gods genade kunt ondervinden in de nabijheid van andere mensen, waar je aanvaard wordt zoals je bent en je verlichting vindt. Een thuis ook waar je voorbij de ziekte kunt kijken en aan een grotere horizon nieuw licht kunt ontwaren en kracht kunt vinden.
In die omschrijving van Kerk-zijn zitten meteen heel wat antwoorden. Laten we eens 3 Bijbelteksten van naderbij bekijken om te achterhalen hoe en waarom je kunt bidden om genezing.
#1 ‘Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp’
De evangelist Marcus vertelt over een man die zijn zoon bij de leerlingen brengt om hem te genezen. Ze slagen er niet in. Dan brengen ze hem bij Jezus. Als u iets kunt doen, heb dan medelijden en kom ons te hulp, zucht de vader. Of ik iets kan doen? Alles is mogelijk voor wie gelooft, antwoordt Jezus. Waarop de vader de treffende uitspraak doet: Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp.
Als ik mij geremd voel om me tot Jezus te richten voor de genezing van een vriendin, is het voor een stuk omdat ik twijfel over wat ik mag en kan vragen. Ik vraag om een wonderlijke genezing … maar ze blijft uit.
Is mijn geloof niet sterk genoeg? Of vraag ik het verkeerd? Maak ik mezelf maar wat wijs?
Het verhaal uit Marcus leert ons dat niets onmogelijk is voor wie gelooft en al zeker niet voor Jezus. Tegelijk hoeft mijn geloof niet volmaakt te zijn om de ontferming van Jezus te verdienen. Maar hoe die ontferming werkt, weet ik niet. Als ik die op een of andere manier naar mijn hand kon zetten, was ik geen gelovige maar een tovenaar.
#2 ‘Roep de oudsten bij je’
In de brief van Jakobus (5,14) vind je volgende raadgeving:
Laat iemand die ziek is, de oudsten van de gemeente bij zich roepen; laten ze voor hem bidden en hem met olie zalven in de naam van de Heer. Het gelovige gebed zal de zieke redden en de Heer zal hem doen opstaan. Wanneer hij gezondigd heeft, zal het hem vergeven worden. Beken elkaar uw zonden en bid voor elkaar, dan zult u genezen.
In de Bijbel wordt ziekte vaak geassocieerd met zonde. Niet per se als straf, maar alleszins als een moment om de Godsrelatie te herstellen of verdiepen. Jakobus moedigt zieken aan om het gebed van de gelovige gemeenschap te vragen. Op deze tekst is het sacrament van de ziekenzalving gebaseerd.
Enige tijd geleden had een vriendin een zwaar verkeersongeval. Toen de pastoor die zondag hoorde wat er gebeurd was, bad hij voor haar, gedragen door de hele gelovige gemeenschap. Jaren later getuigt het koppel er nog altijd van hoeveel betekenis dit voor hen had. Ze voelden zich niet langer alleen in hun nood.
‘Zorg dat ik weer kan zien’
De blinde Bartimeüs zat te bedelen langs de weg bij Jericho. Wanneer Jezus langskomt, begint hij te roepen: Zoon van David, heb medelijden met mij. Jezus laat hem bij zich roepen en vraagt: Wat wil je dat ik doe? Bartimeüs: Zorg dat ik weer kan zien. Zo gebeurt en de man wordt een volgeling.
De bijbel staat vol genezingsverhalen en we vragen ons meestal meteen af: is dat wel echt zo gebeurd?
Maar veel van deze verhalen zijn nooit bedoeld als journalistiek relaas, wel om een boodschap te doen doordringen. De symboliek in het verhaal van Bartimeüs is zo uitgebreid dat we ze hier niet helemaal kunnen behandelen. Slotsom: Bartimeüs was gemarginaliseerd maar door de ontmoeting met Jezus staat hij op uit zijn miserie. Hij heeft nu een doel in zijn leven. Hij ís iemand.
3 Bijbelse tips om te bidden voor genezing
- Ik geloof, Heer, kom mijn ongeloof te hulp • Bid om genezing en vertrouw erop dat een oprecht gebed goed terecht komt, ook al kun jij de uitwerking ervan niet inschatten. Bid met aandrang maar ook met nederigheid, want met valse hoop kun je veel schade berokkenen.
- Roep de oudsten bij je • Elke zieke weet hoe belangrijk een goed sociaal vangnet is. Het gebed van vrienden, familie en de Kerk vragen, behoedt je niet alleen voor het isolement, maar opent een onvermoede ruimte van Aanwezigheid. Vraag het gebed van de Kerk, vraag de ziekenzalving als je moe bent van het vechten tegen ziekte of ouderdom.
- Zorg dat ik weer kan zien • Natuurlijk voelen we ons sterker als we gezond zijn, maar het is een andere kracht die echt zin geeft aan het bestaan. Jezus kunnen zíen, met de ogen van het hart, dat is wat je als gelovige echt doet leven. Als je bidt om genezing, dank dan ook voor wat God in je leven gedaan heeft. Bid dat Hij je laat zien op welke manier je Hem kunt volgen, ook als je ziek bent.
Gebed om kracht
Blijf bij ons in de avond van de dag
in de avond van ons leven,
in de avond van de wereld.
Blijf bij ons met uw genade en goedheid
met uw woord en sacrament,
met uw troost en zegen.
Blijf bij ons als we overvallen worden
door de nacht van droefheid en angst
door de nacht van twijfel en verzoeking,
door de nacht van armoede en vlucht,
door de nacht van eenzaamheid en verlatenheid
door de nacht van ziekte en pijn
door de nacht van de bittere dood.
Blijf bij ons
en bij alle gelovigen In tijd en eeuwigheid. Amen
Kardinaal Newman