3 toppers op Dag van de Religieuze Film in Hasselt
De 29ste editie is de derde van een thematische triptiek gewijd aan het Onzevader. De afsluiting van die triptiek zoomt in op de bede ‘En breng ons niet in beproeving’. De drie geselecteerde films worden na elkaar vertoond op maandag 24 februari 2020 in Kinepolis Hasselt. Ze belichten telkens een aspect van wat we vandaag onder ‘beproeving’ kunnen verstaan.
Darkest Hour (2017)
Deze historische film van Joe Wright zoomt in op een weinig gekend moment in de Tweede Wereldoorlog. Centraal staat de uitzonderlijke politieke moed van de Britse premier Churchill. De film toont wat vandaag dagelijks in de nieuwsmedia zicht- en hoorbaar is omdat het zo zeldzaam is: politieke moed tonen tegenover de zorg voor een humane, democratische machtsuitoefening.
Cold War (2018)
Cold War van de Pools-Amerikaanse regisseur Pawel Pawlikowski is een echte Europese auteursfilm in zwart-wit. Via de twee personages Wiktor Warski en Zuzanne Zula Lichon schildert de regisseur de twee tegengestelde ideologische werelden van de Koude Oorlog. Daarbij verkent Pawlikowski de verschillende ‘beproevingen’ die elk van de regimes typeert. De film is een cinematografisch juweel dat is opgebouwd naar een heel bijzondere slotsequentie die zich situeert in een kleine, vervallen dorpskerk.
La prière (2018)
Deze Franse film van regisseur Cédric Kahn brengt ons naar een hedendaagse vorm van ‘beproeving’, die van de verslaving. De film volgt de 22-jarige Thomas die een weg zoekt om van zijn zware heroïneverslaving af te raken. Die zoektocht brengt hem naar een gebedsgemeenschap in de Zwitserse bergen. Daar proberen verslaafden en ex-verslaafden via een gemeenschapsleven, gebaseerd op een uitgesproken gebedsleven, hun menselijke waardigheid en identiteit terug te vinden.
De drie films worden op één dag vertoond in Kinepolis Hasselt, met tussendoor korte pauzes en een middagpauze. Elke film wordt ook kort ingeleid door Sylvain De Bleeckere.
Meer info over deze Dag van de Religieuze Film en over hoe je kan inschrijven, vind je op de website van Men(S)tis.