5 redenen om te blijven hameren op nucleaire ontwapening
#1 Situatie was nog nooit zo gevaarlijk
Vandaag zijn er geen verdragen meer tussen Rusland en de VS die onderlinge communicatielijnen openhouden en de afbouw van het arsenaal regelen, stelt Merel Selleslach van Pax Christi.
Het Non-Proliferatieverdrag (tegen de verdere verspreiding van kernwapens) verkeert in totale crisis met Iran en Noord-Korea als tegendraadse leerlingen.
De oorlog in Oekraïne creëert een context van wantrouwen die snel kan leiden tot miscommunicatie.
#2 Logica van afschrikking werkt niet, wel integendeel
Kernwapens konden de oorlog in Oekraïne niet voorkomen en werden zelfs gebruikt als dreigement zodat andere landen niet zouden ingrijpen. Het is dus net omgekeerd: juist onder nucleaire dreiging kon Rusland een stuk van Oekraïne annexeren.
#3 België moet het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens ondertekenen
91 landen ondertekenden het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens (2017), maar niet België. Nochtans bevat dit verdrag een concreet plan an onderhandelde stappen tussen kernwapenstaten om samen nucleair te ontwapenen.
#4 Nucleaire escalatie nu al bezig
Nucleaire dreigementen doen het taboe verwateren. Commentatoren en journalisten hebben het steeds vaker over de inzet van een ‘klein tactisch kernwapen’ als een realistische optie. Ze omschrijven het als ‘een heel grote conventionele bom’. Er bestaat echter niet zoiets als een kleine kernbom. Elke aanval met een kernbom heeft catastrofale humanitaire gevolgen.
En wat na zo’n eerste kernbom?
Om het met de woorden van VN Secretaris-Generaal António Guterres te zeggen: Disarmament is everybody’s business, because life itself is everybody’s business. (Ontwapening is iedereens zaak, want het leven zelf is iedereens zaak.)
#5 Publieke opinie wil bommen uit Kleine Brogel
In Kleine Brogel liggen een twintigtal B61 tactische kernkoppen. Die kwamen in 1963 uit de VS zonder akkoord van het Belgisch parlement. Uit opeenvolgende opiniepeilingen blijkt dat de Belgische bevolking ze weg wil.
Pax Christi vraagt dat de regering blijk geeft van openheid en een eerste goede stap in de richting van ontwapening doet door het gesprek op te starten over een mogelijke verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. Blijven deelnemen aan een falende doctrine van nucleaire afschrikking maakt niemand veiliger, klinkt het.
Bron: Pax Christi: Kernontwapening in deze tijden, gevaarlijk en naïef?